Вікторія Амеліна презентувала свій дебютний роман «Синдром листопаду»

Юлія Гуш  |  Субота, 15 листопада 2014, 17:28
14 листопада в харківській книгарні «Є» відбулася презентація книги Вікторії Амеліної «Синдром листопаду або Homo Compatiens». Модерував захід Ігор Зарудко.
Вікторія Амеліна презентувала свій дебютний роман «Синдром листопаду»

Це дебютний роман львівської письменниці. «Моя книжка «Синдром листопаду або Homo Compatiens», власне, про людину Homo Compatiens, а не Homo Sapiens, якою ми всі з вами є, – розповіла Вікторія Амеліна, – про людину, яка має здатність співчувати. Але на початку книжки мій герой мав здатність лишень співпереживати. І такому пересічному українцю доводиться проходити випробування разом з людьми з інших країн. А наприкінці книги він набуває здатності співчувати. І, власне, через те опиняється на Майдані в Києві».

На перший погляд, головний герой є типовим мешканцем української столиці. Читач разом з ним проходить крізь головні стадії його життя – починаючи з буднів в дитячому будинку і закінчуючи буремними подіями Революції гідності. Саме тоді в ньому відкривається цей дар – вміння співчувати. Прийнявши його, він на Майдані рятує двох людей – майданівця і особу, яка стоїть по той бік барикад – бійця внутрішніх військ.

«Власне, мене завжди хвилювало питання співчуття і те, до якої межі воно має доходити, – розповіла письменниця, – і чи можемо ми тут, в теплій книгарні розмовляти, коли на Сході нашої країни гинуть люди. І це те питання, яке, напевне, не має відповіді. Хоча воно хвилює багатьох людей, в тому числі і мене. Мені хотілося про це написати. І в книжці знову ж таки відповіді нема. Але кожен читач як завжди знаходить в ній свою якусь відповідь і, можливо, трохи лікується від своїх якихось ран співчуття».

comments powered by HyperComments