В Харкові показали фільм «Холодний яр» (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 8 лютого 2015, 15:52
6 та 7 лютого в Харкові проходили покази документального фільму «Холодний яр», присвяченого історії боротьби холодноярських повстанців з совєтськими окупантами.
В Харкові показали фільм «Холодний яр» (фото)

Фільм «Холодний яр» був знятий за твором Юрія Горліс-Горського «Холодний Яр» завдяки зусиллям Всеукраїнської громадської організація «Не будь байдужим». Він висвітлює події, які відбувалися протягом 1918-1920 років в Холодноярській республіці, яка свого часу стала осередком боротьби проти окупантів.

«Фільм «Холодний яр» створений на народні гроші – від прибиральниць, слюсарів, студентів, аспірантів, підприємців малого бізнесу, тощо, – розповіла Оксана Левкова, директорка ГО «Не будь байдужим», – складалися і по10, і по1000 гривень  хто скільки міг. Щоб знімальна група поїхала на Черкащину, щоб було на бутерброди реконструкторам, які там знімалися».

За її словами, організація фільму тривала два роки. Тепер члени ГО «Не будь байдужим» влаштовують кінопокази в різних містах України. До цього вони вже завітали на Донбас та до Дніпропетровська. Загалом, вже відбулося 17 показів.

«Його варто побачити тому, що це той фільм, який спростовує стереотип про те, що ми з росіянами брати-слов’яни, – продовжила Левкова, – а ми справді не брати. Боротьба росіян проти українців ведеться вже давно. Те, що ми зараз маємо – це не перша війна і навіть не друга. Нажаль, Росія дуже часто окуповує різні території, які їй точно ніколи не належали. В даному випадку ми показуємо боротьбу холодноярских повстанців проти російського більшовизму. На нашу думку, цей фільм піднімає патріотичний дух хлопців, які зараз воюють в АТО. Також він сприяє тому, що школярі та студенти, які його переглядають, не будуть ставати сепаратистами. Вони будуть відчувати свою приналежність до нації».

 

comments powered by HyperComments