Стали відомі переможці 65-го Берлінського кінофестивалю

Неділя, 15 лютого 2015, 20:47
Вищу нагороду Берлінського кінофестивалю - "Золотого ведмедя" - одержав фільм іранського режисера-дисидента Джафара Панахі «Таксі».
Стали відомі переможці 65-го Берлінського кінофестивалю
Як повідомляє «ЛігаБізнесІнформ», офіційний Тегеран заборонив автору працювати на кіноіндустрію країни протягом 20 років. 
 
Панахі також не може покидати Іран, оскільки влада вважає його роботи "пропагандою проти уряду". Незважаючи ні на що, режисер продовжує знімати: в "Таксі" розказана історія водія подібного автомобіля, який обмінюється з пасажирами життєвими розповідями.
 
Британські актори Том Кортні і Шарлотта Ремплінг, які виконали головні ролі в драмі Ендрю Хая "45 років", отримали нагороди як найкращий актор і найкраща актриса. Гран-прі журі дістався одному з найбільш відомий чилійських кінематографістів - Пабло Ларрайну - за його стрічку "Клуб", що розповідає про громаду колишніх священиків, вигнаних з церкви за свої проступки, передає ТАСС.
 
Нагорода за кращий сценарій також дісталася чилійцеві - одному з найвідоміших документалістів Патрісіо Гусман, чия стрічка "Перламутровий ґудзик" розповідає про історію та життя корінного населення Патагонії. "Перламутрова ґудзик" отримав і приз екуменічного журі. Історія про життя іншого народу - корінного населення Гватемали - "Вулкан Іксканул" дебютанта Жайрем Бустаманте удостоєна призу ім. Альфреда Бауера - за відкриття нових шляхів у мистецтві.
 
Решта головні призи журі абсолютно несподівано для всіх вирішило поділити відразу між декількома картинами. Так, приз за кращу режисуру дістався полячці Малгожата Шумовської і румунові Раду Жаде.
 
Також журі відзначило "Срібним ведмедем" роботу німця Стурла Брандт Гровлена, який працював над картиною "Вікторія" Себастьяна Шиппер.
 
Таким чином всі гучні прем'єри фестивалю залишилися без нагород. Журі проігнорувало і картину Терренса Маліка "Лицар кубків", і "Королеву пустелі" Вернера Херцога, і "Ейзенштейна в Гуанахуато" Пітера Грінуея.
 
Кращим дебютом була визнана стрічка "600 миль" Габріеля Ріпштейна, що брала участь в секції "Панорама". Приз Audi Short Film отримала стрічка "Планета" Момоко Сіту, "Срібний ведмідь" за кращий короткометражний фільм дістався стрічці Джоани Арно "Bad at Dancing", "Золотого ведмедя" за кращий короткометражний фільм отримав корейський режисер Кіл На Ен зі стрічкою "Осанна".
 
Фільм "Під електричними хмарами" російського режисера Олексія Германа-молодшого отримав на 65-му Берлінському кінофестивалі приз за видатний внесок у мистецтво.
 
65-й Берлінський кінофестиваль проходить з 5 по 15 лютого. Журі конкурсу очолює американський режисер Даррен Аронофскі. Незважаючи на те, що в суботу ввечері оголошують переможців огляду, в неділю для глядачів продовжаться покази конкурсних та позаконкурсних картин Берлінале.
comments powered by HyperComments