Автори фільму «Добровольці Божої чоти» розповіли про свою роботу (фото)

Юлія Гуш  |  Понеділок, 16 лютого 2015, 15:07
16 лютого в приміщенні Харківського антикризового центру відбулася прес-конференція за участі авторів фільму «Добровольці Божої чоти».
Автори фільму «Добровольці Божої чоти» розповіли про свою роботу (фото)

В заході взяли участь режисер фільму Леонід Кантер, режисер монтажу Ярослав Попов та автор пісні Олексій Бик. Вони розповіли присутнім, в яких умовах створювався цей фільм і які цілі переслідували його автори.

«Цільова аудиторія цього фільму – це не тільки люди, які живуть зараз, а й ті, які житимуть через 30 років і далі, – розповів Леонід Кантер, – тому коли ми монтували цей фільм, часто виникало питання: брати чи не брати якісь кадри. То ми запитували себе: чи зрозуміють це через 30 років? Ні, не зрозуміють. Значить, скорочуємо. Так само, коли виникало питання: чи зрозуміють це за кордоном, наприклад, французи? Французи зрозуміють? Ні, не зрозуміють. Викидаємо! Цільова аудиторія цього фільму дуже широка. Ми б хотіли, щоб його дивилися не лише в Україні, а й за кордоном».

Фільм, присвячений Українському Добровольчому корпусу, є суто документальним. В ньому відсутні постановочні кадри. Глядач, переглядаючи цей фільм, проходить через всі ті емоції, які відчули на собі бійці безпосередньо. І незважаючи на характер показаних подій, цей фільм, за задумом авторів, розповідає про любов, а не ненависть.

«Фільм, який зняв Льоня та Іван, він вирізняться тим, що перебуває на самому вістрі цього ножа, – розповів Олексій Бик, – немає жодного подібного відео, знятого з аеропорту настільки близько від війни та смерті. Всі відео, які є на «Ютубі», ви можете знайти там щонайбільше побут. В найкращому випадку це запис з великої відстані. Тут режисер та оператор Льоня був прямо у вирі подій безпосередньо. І його внесок в історію просто неоціненний. По ньому можна буде вивчати всі деталі та нюанси війни. Це просто документ, пам'ятка і в якомусь сенсі, можливо, маніфест».  

Фільм був показаний в Києві, Тернополі, Львові, Івано-франківську, Луцьку, Рівному та Сумах. Кінотеатри спочатку відмовлялися взяти фільм в прокат, вважаючи,що він не буде користуватися попитом. А сталося навпаки: бажаючих подивитися фільм порою було більше, ніж кінотеатр міг би умістити. Автори планують показувати цей фільм і за кордоном, в тому числі і на різноманітних кінофестивалях. В іноземному перекладі він буде називатися «The Ukrainians» («Українці»).

Фільм «Добровольці Божої чоти» покажуть і в Харкові за адресою: вул. Академіка Павлова, 44Б, ТРЦ «Французький бульвар», кінотеатр  «Планета Кіно IMAX». Вхід за доброчинними внесками.

comments powered by HyperComments