В «Просвіті» відзначили 180-й ювілей Гната Гончаренка (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 29 березня 2015, 16:12
28 березня в приміщенні харківської "Просвіти" відбувся концерт, присвячений 180-му ювілею з дня народження Гната Гончаренка, одного з найвидатніших українських кобзарів другої половини XIX — початку XX ст.
В «Просвіті» відзначили 180-й ювілей Гната Гончаренка (фото)

Того дня кобзарі Назар Божинський та Василь Жованик виконали пісні та псальми з репертуару Гната Гончаренка. «Сьогоднішній вечір присвячений 180-річчю з дня народження видатного харківського кобзаря, бандуриста Гната Тихоновича Гончаренка, – розповів Назар Божинський, – на цей рік припадають ювілеї багатьох бандуристів, кобзарів. Але, нажаль, вони широко не відзначаються. Через те ми, як харківці, як бандуристи Харківського козацького цеху вирішили відзначити його ювілей».

В перервах між виконанням пісень та псальмів був зроблений невеличкий екскурс в історію українського кобзарства. Наприклад, Назар Божинський розповів маловідомі для широкого загалу факти з життя та творчості Гната Гончаренка.

«Його день народження, власне, невідомий, – продовжив Божинський, – але ми знаємо, що він народився 1835 році. Сьогоднішній вечір присвячений саме йому. Ми маємо грати речі виключно з його репертуару. Тобто пісні, псальми, танці, які грав Гнат Гончаренко. Він був вчителем багатьох харківських бандуристів. Сьогодні відбудеться невеличкий концерт, невелелюдний. Але треба було вшанувати саме Гната Тихоновича Гончаренка як одного з корифеїв харківського кобзарства».

Гнат Тихонович Гончаренко народився в 1835 році в кріпацькій родині. Осліп у віці трьох років. Навчався кобзарському мистецтву в кобзаря Кулибаби. Його творчості була властива висока музична майстерність та архаїчний спосіб виконання дум та пісень. Мав у власному репертуарі такі народні думи, як «Олексій Попович», «Про сестру та брата», «Про вдову і трьох синів» тощо. 

comments powered by HyperComments