В кінотеатрі ім. Довженка показали фільм про Євгена Котляра (фото)

Юлія Гуш  |  Субота, 18 квітня 2015, 16:21
17 квітня в кінотеатрі імені Довженка відбулася прем’єра фільму «Герой України Євген Котляр», створеного активістами ГО «Зелений фронт».
В кінотеатрі ім. Довженка показали фільм про Євгена Котляра (фото)

Фільм розповідає про героя Небесної Сотні, активіста «Зеленого фронту» Євгена Котляра. «Цей фільм – наша спроба увічнити його пам'ять, – розповів режисер та сценарист фільму Олег Перегон, – сьогодні тут, у цій залі зібралися різні люди. І представники Євромайдану, і представники громадських рухів Харкова. І друзі, знайомі, родичі Євгена. Ми всіх запрошували».

Перша половина фільму присвячена подіям 2010 року в парку Горького, коли активісти екологічних організацій та просто небайдужі харків’яни протестували проти знесення дерев. Євген Котляр брав безпосередню участь в тій акції. Тоді він та інші альпіністи забралися на дерева, сподіваючись, що ніхто не буде їх рубити разом з людьми. Проте міська влада не гребує нічим. Тогочасні «тітушки» напали на учасників акції. Вони били протестувальників і таки спиляли дерева, коли на них знаходилися альпіністи. Тоді Євгену завдяки своїм навичкам вдалося уникнути найгіршого.

Ігор Гуденко, монтажер: «Ми використали відеоматеріали з власного архіву. Я зняв десь половину цього матеріалу. Потім телекомпанія АТН дала нам відео з парку Горького. Також матеріали прислала студія Вавилон 13. А Діма з Володею Чистиліним були авторами інтерв’ю до цього фільму. Вони, до речі, багатьох людей знімали і для свого фільму про трьох героїв Небесної Сотні. Фільм про Євгена Котляра монтували, власне, ми вдвох з Олегом Перегоном. Він був автором сценарію, а я монтажером. Монтували протягом трьох місяців».

Інша частина присвячена подіям Революції гідності та ролі Євгена Котляра в київському Майдані. Кадри кінохроніки доповнювалися інтерв’ю з його родичами, друзями, товаришами. Вони згадували, якою особистістю був Євген та розповідали історії з його життя.

Володимир Чистилін, співавтор фільму: «Але, нажаль, тема жертовності не є актуальною в нашому суспільстві. І ця порожня зала є тому показником. І ми за цей рік пройшли скільки, що багато залишилось непроговореним. Є більш важливі та нагальні питання. Це можна зрозуміти, адже потім почалися події в Криму, війна, всі ці наші економічні негаразди. Але саме тому що ми не проговорили це. Але про це треба говорити. В дуже не хотілося б щоб наші герої Майдану повторили шлях ветеранів Другої світової війни, про яких згадують лишень на 9 травня».

comments powered by HyperComments