На Харківщині відбулося свято поезії та гончарства (фото)

Ганна Коваленко  |  Середа, 16 вересня 2015, 16:30
14 вересня у Новій Водолазі, що неподалік від Харкова, відбулася презентація збірки поезій Оксани Мардус «Соло гончарного кола». У заході взяли участь літератори з Харкова, члени Національної спілки письменників України.
На Харківщині відбулося свято поезії та гончарства (фото)

Оксана Мардус (нар. 1971 р.) – українська поетеса, прозаїк, дитяча письменниця, педагог. За фахом – викладач української мови та літератури. Живе і працює у Новій Водолазі. «Соло гончарного кола» – восьма за ліком поетична збірка авторки. Її вірші позначені як традицією, так і тяжінням до експериментаторства, та головне в них, мабуть, – струнка щирого, гранично суб’єктивного ліризму, яка часом і провокує несподівані повороти поетичного сюжету:

 

…і я –

легка

карафа

з теракоти.

В мені

уся планета –

немовля.

 

Чимало віршів, згідно з присвятами, інспіровані тими чи іншими картинами українських художників – до образотворчого мистецтва в пані Оксани, схоже, особливий потяг. На користь цього свідчить і той факт, що до свого поетичного свята Оксана Мардус приурочила виставку глиняних виробів, виготовлених місцевими нововодолазькими майстрами. А глечик, подарований поетесі, буквально того ж дня зійшов із гончарного круга.

Крім віршів, увагу читача у книжці привертають майстерні ілюстрації, що належать графіку, живописцю і дизайнеру Світлані Мишак.

Як відзначають присутні, презентація вийшла приязною і емоційною. Серед гостей були визнані харківські поети Анатолій Перерва і Віктор Бойко, які свого часу чимало зробили для творчого становлення нововодолазької поетки, були стильна Ніна Супруненко і роздумлива Люцина Хворост, яка виступила з кількома романсами. Свій внесок у святковий настрій зробили й нововодолажчани, зокрема поетка Юлія Ткачова та етно-гурт «Вербиченька».

 

comments powered by HyperComments