"Побутові раритети", "Немає новин" і "Захоплення": в сквоті відкрилася виставка Микити Філоненка (фото)

Світлана Хлєстова, Христина Пашкіна  |  Понеділок, 7 грудня 2015, 18:55
Виставка "Захоплення", що об'єднала три серії робіт харківського художника Микити Філоненка, нещодавно відкрилася в СКЦ "Автономія".
"Побутові раритети", "Немає новин" і "Захоплення": в сквоті відкрилася виставка Микити Філоненка (фото)

Виставки в СКЦ "Автономія" стали проводити тільки останнім часом. Про це розповіла координатор проекту Анастасія Хлєстова.

«Виставки на сквоті - фішка останніх декількох місяців. А усе мистецтво Микити соціально-політичне, тому дуже логічно було зробити цю виставку тут, оскільки основне його завдання - рішення соціально-політичних проблем. Тому всі три проекти підходять до цього простору», - розповіла Анастасія Хлєстова.

Про те, що його проекти не лише художні, а і соціально-політичні говорить і сам автор.

«Усі проекти створені на початку 2015 року взимку. Створені вони в період, коли в місті стало дуже багато міліції, відбувався похмурий дедуктивний період», - ділиться Микита Філоненко.

На його думку, подібні майданчики дозволяють ширше розкритися творчому потенціалу художника.

«Я хочу більше співпрацювати з активістами, чим з галереями, тому що вони роблять людину, яка з ними працює, залежним від спонсора і самі залежать від спонсора», - повідомляє Філоненко.

Попри те, що проекти були створені ще на початку року, на думку художника, тільки зараз настав час презентувати їх публіці.

"Повинен був пройти період мовчання, по-моєму, цей період пройшов. Уже можна деяким чином це переоцінювати, роздумувати про це", - розповів художник.

Проект "Побутові раритети", за словами Микити Філоненкі, складений з предметів, які він знайшов у себе вдома. Предметами мистецтва вони змогли стати тому, що за останні два роки вони набули абсолютно іншого сенсу.

Проект "Немає новин" присвячений темі людини в перенасиченому інформаційному середовищі. При підготовці художник використав новинні портали, якими користується його оточення.

Проект "Захоплення", який увійшов до експозиції, заслуговує на особливу увагу. Як розповідає сам Микита Філоненко, це мала бути частина гри "Василина", так вона увійшла б до міського простору.

Виставка вийшла цілісною, хоч і невеликою. Проекти ідеально вписалися в напівзруйновані стіни сквота. Експозиція зайняла дві кімнати: в одній розмістилися проекти "Немає новин" і "Побутові раритети", а в другій - об'ємніший, "Захоплення".

На відкритті зібралося досить багато людей, втім, воно, у дусі усієї експозиції пройшло без таких формальностей, як вступне слово або вшановування автора. Ознайомитися з експозицією можна і зараз, заздалегідь уточнивши режим роботи сквота.

Нагадаємо, в жовтні художник Микита Філоненко презентував гру "Василина", намальовану тушшю на папері.

 

comments powered by HyperComments