Семенко і футуризм: як в Літмузеї навчали бути футуристами (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 24 грудня 2015, 16:06
В харківському Літературному музеї пройшов відкритий захід, присвячений футуристам та самому футуризму як напрямку в мистецтві.
Семенко і футуризм: як в Літмузеї навчали бути футуристами (фото)

Під час цього заходу відвідувачам показали, що означає бути футуристами. Спочатку вони слухали цікаві факти з життя футуристів та декламували їх вірші зі сходинок Літмузею. Потім їм було запропоновано створити власний кодекс футуриста. Там вони окреслили риси справжнього представника цього напрямку, такі як епатажність, бунтарський дух, революційність в мистецтві, схильність говорити від імені маси тощо.

Окрім цього, відвідувачів очікувала міні-лекція під назвою «Шлях до смайлів та інфографіки: мова футуристів і сучасність». Під час неї Ольга Черемська розповіла, як погляди футуристів щодо використання мови реалізуються в сучасному спілкуванні в інтернет-мережі.

Того дня пройшли майстер-класи, які мали допомогти присутнім ознайомитися з практикою та філософією футуризму. «Ми хочемо показати, як саме футуристи творили свої вірші та інші твори, а також на основі яких принципів вони це робили, – розповіла Марина Куценко, молодший науковий співробітник освітнього відділу Літмузею, – і, власне, дещо розказати про їх філософію слова, філософію звуку. Перший майстер-клас - музичний. Це буде не зовсім звичайна музика. В нас є програма футуристів-музикантів. Ми спробуємо на основі її постулатів створити власну музику».

Другий майстер-клас був присвячений звуку. Адже самі футуристи, розглядаючи звук, наділяли його певним вищим змістом. З їх точки зору, слово, поняття і навіть речення можна сміливо замінити на звук, написану букву або якійсь символ. Також відвідувачі отримали можливість взяти участь у складанні поетичного техноконструктору. Вони, як справжні футуристи, брали уривки зі старих поетичних творів і створювали з нього новий.

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments