У Літмузеї показали, якою була доля дисидента минулого століття (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 28 січня 2016, 11:01
У Літературному музеї пройшов культурницький захід, присвячений поету Василю Стусу та дисидентському руху загалом.
У Літмузеї показали, якою була доля дисидента минулого століття (фото)

Під час заходу відвідувачі отримали нагоду дізнатися більше про життя та творчість Василя Стуса, його філософію, дізнатися про цікаві факти з дисидентського руху та його найяскравіші персоналії та, загалом, зануритися в атмосферу тих часів.

Ольга Черемська, Літературний музей: «Це, мабуть, один із найулюбленіших заходів. Тому що я дуже люблю період правозахисного руху 60-80-х років. І обожнюю творчість Василя Стуса. Я навіть в студентські роки займалася дослідженням його текстів. Також співробітники Літмузею безпосередньо спілкувалися з дисидентами – нині покійним Євгеном Сверстюком, Ніною Марченко, Ігорем та Іриною Калинцями, Миколою Горбалем. Ми знаємо чимало цікавих історій, ними переказаних. Якими хотілося б ділитися. Тому ми завжди намагаємося зробити якісь заходи, присвячені дисидентам».

Діана Руда, ФРІ: «Це ще один захід від Клубу української книги. Нам Літмузей надав велику допомогу з лекціями та цікавинками, які ви зможете тут побачити. Це дисидентський побут, різні реліквії, справжні обшуки. Ви зможете потрапити в той час, відучити ту атмосферу, дізнатися, як це важко було для Стуса. Дізнатися, як пройшло його життя. Мета нашого клубу – популяризація української літератури. Бо часто можна зіткнутися зі стереотипом, що її не існує. Хоча це не так. Сьогодні ми зможемо дізнатися про таку неймовірну людину, як Василь Стус. 25 років заслання – і при цьому зберегти дух і писати такі вірші – це просто щось неймовірне!».

У той день відвідувачі Літмузею брали участь у вікторині з історії дисидентського руху, декламували вірші Стуса, «ворожили» на печиві, де замість «пророцтв» вони знаходили уривки з його поезій, слухали пісні за мотивами творчості поета та навіть взяли участь в реконструкції обушків та арештів тодішньої інтелігенції.

Фоторепортаж

comments powered by HyperComments