Юлія Мусаковська: «Це більшою мірою книжка не про мене, а про кожного з нас» (фото)

Юлія Гуш  |  Неділя, 28 лютого 2016, 13:02
Нещодавно в харківській книгарні «Є» пройшла презентація збірки Юлії Мусаковської «Чоловіки, жінки і діти».
Юлія Мусаковська: «Це більшою мірою книжка не про мене, а про кожного з нас» (фото)

Нова збірка львівської поетеси вже була представлена в низці українських міст. У Харкові відбулася остання її презентація, під час якої Юлія Мусаковська розповіла про створення своєї нової книги та зачитала вірші.

«І вона, власне, була написана на основі відчуттів та вражень від тих подій, які розпочалися два роки тому в нашій країні, – розповіла поетеса, – і продовжують відбуватися далі. Відповідно, ця книжка про зміни, про те, як це нас змінює, про пошуки себе та власної ідентичності. Це спроба повернутися до первісних часів і зрозуміти, ким ми є, як ми створювалися. І, відповідно, назва «Чоловіки, жінки і діти» розповідає про цю конструкцію людської природи. Напевне, в цій книжці більший перехід від самозаглиблення до усвідомлення себе як частини чогось великого. І це більшою мірою книжка не про мене, а про кожного з нас».

У цій книзі поетичною мовою були описані такі гострі події, як Революція Гідності та війна на Сході. Там поетеса відобразила власне бачення всього, що відбувається та відбувалося в країні.

«Йдеться про події, що почалися на Майдані, – зазначила Юлія Мусаковська, – вони дали початок всьому, що відбувається. Так само і бойові дії. Хоча вони ведуться, здавалось би, на обмеженій території. Але все одно вони впливають на кожного, хто живе в нашій країні. Я сама зі Львова. Здавалося би, що ми дуже далеко. Але неподалік мого дому знаходиться Яворівська військова база. І там зараз ведуться активні навчання. Був період, коли у нас стіни здригалися від випробувань техніки. Хоча це відбувалося за кілометр від нас. Мені здається, всі в різній мірі відчули на собі вплив того, що вбувається. Це такий час, коли ми осмислюємо і думаємо про те, що насправді для нас важливе, що насправді цінне. І знов таки, ідуть роздуми, іде переосмислення цінності людського життя. Бо зараз ми побачили, наскільки воно минуще, як воно швидко може закінчитись».

 

comments powered by HyperComments