«Герой поневолі» або як українська класика втілюється у візуальному романі (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 23 березня 2016, 08:52
У галереї «COME IN» стартувала виставка «Герой поневолі», присвячена однойменному графічному роману.
«Герой поневолі» або як українська класика втілюється у візуальному романі (фото)

«Герой поневолі. Том 1» – це перша частина двотомника, авторами якої стали львів’яни Міхай Тимошенко та Кирило Горішний. Написаний він був за мотивами повісті «Герой поневолі» Івана Франка, в якому відобразилися події «Весни народів» середини ХІХ століття. А щодо самої виставки, то на ній були презентовані оригінальні малюнки з візуального роману.

«Для мене це був дуже цікавий виклик, – розповів Кирило Грішний, – оскільки в Україні майже не існує графічних романів. Я виріс у Франції. Я сам француз українського походження. Я читаю комікси з дитинства. І моєю метою було створення чогось подібного на основі української літератури. Бо коли я тримав радянські томи Івана Франка, то в мене не було бажання їх читати. А тут була ідея трошки популяризувати Франка через створення графічного роману. Франко якраз писав про Львів. Для нас це було дуже цікаво з точки зору візуалізації. Бо це місто, де ми живемо з Михаєм вже більше десяти років. Це був спосіб відобразити місто і відродити його історію».

За словами Михайя Тимошенка, цим графічним романом вони хотіли привернути увагу читацької аудиторії до української класичної літератури. Крім того, автори бажали зруйнувати ряд стереотипів, згідно з якими комікси – це суто розважальні твори про супергероїв, цікаві передусім підліткам. Напроти, львів’яни хотіли показати, що комікси, або графічні романи, можуть бути серйозною літературою, де піднімаються різні злободенні проблеми.

Створюючи цей графічний роман, автори зверталися до франко-бельгійської, американської та японської шкіл зі створення коміксів. Щодо сюжету, то в ньому описані цілком реальні події революції 1848 року, які увійшли в історію під назвою «Весна народів». «Це спосіб візуалізувати революцію, яка відбулася у Львові в 1848 році», – зазначив Махай Тимошенко. Головний герой роману не є типовим комікс-персонажем. Він, за словами авторів, є скоріш антигероєм, який поступово виявляє в собі героїчні риси.

Фоторепортаж 

comments powered by HyperComments