Німецький архітектор розповів харків’янам про Славутич – перлину нетипової радянської архітектури

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 21 квітня 2016, 00:32
У Книгарні «Є» відбулася зустріч з авторами архітектурного путівника Славутичем – унікальне видання презентував доктор Філіппа Мойзер та кураторка архітектурних проектів Евгенія Губкіна.
Німецький архітектор розповів харків’янам про Славутич – перлину нетипової радянської архітектури

Славутич – українське провінційне містечко на північ від Києва, що, здається, значною мірою належить до радянської епохи.  Але  будували його за новою концепцією – радянські архітектори мріяли створити ледь не рай на Землі. Місто побудоване після ядерної катастрофи, яка відбулася на Чорнобильській АЕС у 1986 році, для переселення робітників електростанції із забрудненої Прип’яті. Славутич – останнє “ідеальне” місто Радянського Союзу, яке створювалося натхненними та романтичними архітекторами.

Архітектурний путівник Славутичем документує всі райони та більшість будівель міста, надаючи критичний аналіз унікальної пізньої радянської архітектури і містобудування в контексті епохи перебудови.

Славутич

За словами Євгенії, історія планування міста досить незвична. Славутич будували 8 республік – країни Балтії, Москва, Азербайждан, Грузія і Київ. Це планове місто зовсім не схоже на інші радянські міста.  Дуже важливим є контекст Чорнобильської катастрофи, бо сьогодні майже усі жителі міста – це переміщені особи з Прип’яті. Про це нагадує скульптура і монументальний живопис, які є унікальними. Місцеві жителі часто кажуть, що Славутич – це друга Прип’ять.  Але у Славутичі не було такої жорсткої урбаністичної системи. Місто існує у іншій екологічній концепції.

Широку популярність отримала традиція мультикультуралізму, можливо трохи штучна. Запрошували архітекторів з різних країн спеціально для побудови етнічних кварталів. Кожен будинок у цих кварталах був особливим - наприклад, квартири у вірменському кварталі мали усередині міні шашличну!

Наразі у місті мешкає близько 25 тисяч людей. Тривають суперечки, як зберегти монументальне мистецтво та унікальну архітектуру часів перебудови.

Ідея видати книгу, присвячену останньому плановому місту СРСР, виникла у 2013 році в берлінського видавця DOM Publishers, архітектора й дослідника, доктора Філіппа Мойзера. Доктор архітектури Філіпп Мойзер , головний архітектор в Meuser Architekten GmbH, радник сенатора з розвитку міста Берлін;  автор видавництва DOM Publishers є дійсно незвичайною людиною. Захоплюватись архітектурою він почав ще юнаком, і врешті дивовижними стежками прийшов до вивчення радянської архітектури. Зараз він активно працює над цілими серіями архітектурних книжок – путівників, які розраховані на різну аудиторію.

Книгарня Є Харків

Євгенія Губкіна — авторка путівника, кураторка архітектурних і мистецьких проектів. Дівчина є розробником та екскурсоводом маршруту «Лінійне місто» учасником конференцій міжнародної організації з документування й охорони спадщини архітектури Сучасного руху DOCOMOMO.

 Окрім допомоги DOM Publishers, видання книги стало можливим завдяки плідній співпраці Евгеніїї Губкіної зі Славутицькою міською радою, Краєзнавчим музеєм міста Славутича та Чорнобильської АЕС, низкою фотографів та активних мешканців міста.

comments powered by HyperComments