«Гетсиманський сад». Між релігійними мотивами та сучасністю (фото)

Юлія Гуш  |  Середа, 27 квітня 2016, 09:03
У Харківській галереї АС стартувала виставка графіки художника Сергія Завгороднього під назвою «Гетсиманський сад».
«Гетсиманський сад». Між релігійними мотивами та сучасністю (фото)

Серію робіт, представлених на виставці, об’єднують спільні релігійні мотиви. Це легко зрозуміти, прочитавши хоча б назви самих картин. Серед них можна побачити такі роботи, як «Поцілунк», «Петро і Іоанн», «Моління про чашу», «Марія», «Взяття під варту», «Тринадцять срібників», «Покаяння», «Таємна розмова», «Павло, Лука та Матвій»… Що до стилю, то сам художник охарактеризував його саме так: «Мій стиль більш класичний. Можливо, дещо консервативний. Щоб все було пристойно».

Не зважаючи на тематику виставки, сюжети всіх картин тісно пов’язані з подіями сьогодення. «Ця виставка – це реакція на ті події, які відбулися у нашій країні, – розповів художник, – я людина творча, тому і реагую відповідно. Це наша країна, де є зрада і зречення. Такі події, де ми зраджуємо один одного та свою країну, якісь свої людські чесноти».

Також художник розповів про свою роботу, яку він вважає найбільш знаковою у цій експозиції: «Це кульмінація. Поцілунок Іуди. Визначальна картина. Це те, заради чого вибудовувалась вся серія. У неї існує багато аналогів, де художники по-своєму відобразили цю тему. І в цьому цінність цієї картини. Я думаю, що ця картина зроблена з якоюсь поправкою на час. На сучасність. І Джотто, і інші автори відобразили бачення свого часу. А я – свого».

Подивитися на таке поєднання релігійних мотивів та алюзій на сьогодення можна буде до 9 травня.

comments powered by HyperComments