В українському міфосвіті. У Харкові презентована антистрес-розмальовка на міфологічну тематику

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 6 травня 2016, 00:18
Нещодавно була презентована нова антистрес-розмальовка художниці Лесі Вакуленко – «Український міфосвіт».
В українському міфосвіті. У Харкові презентована антистрес-розмальовка на міфологічну тематику

Цього разу для малюнків були використані образи, взяті зі слов’янської міфології. Також книжка цікава ще й тим, що її художниця стала першим в Україні автором подібних розмальовок. Адже більшість книжок, які тут видаються, є передруківками робіт американських чи британських художників.

«Першою була книга «Я люблю Україну», яка вийшла півроку тому, – розповіла Леся Вакуленко, – і «Український міфосвіт» є продовженням першої із заглибленням саме в тематику міфології. На кожній сторінці розкритий образ з якоїсь давньої української світоглядності, або обрядів, або персонажів. Така розмальовка може використовуватися не лишень за своїм прямим призначенням (для знаття стресу, для відволікання від буденних турбот), але й мати певну просвітницьку функцію».

За словами художниці, слов’янська міфологія залишається маловідомою для широкого загалу. На відміну, наприклад, від давньогрецької чи єгипетської. Є більш-менш відомі образи, як то мавка, про яку знають завдяки «Лісовій пісні» Лесі Українки. Чимало людей знає про те, що в старовину слов’яни поклонялись такому божеству, як Ярило. Проте нерідко знання слов’янської міфології у пересічного українця на цьому закінчуються.

«Вони мають хороший ефект, – зазначила художниця, – це як частина арт-терапії. Дуже добре відволікає така дрібна монотонна робота від проблем. Коли малюєш, зосереджуєшся на дрібних візерунках, то в голові виникає такий напівмедитативний стан. А самі малюнки зазвичай мають такий позитивний та життєствердний характер, вони показують красу життя, квітів, рослин та взагалі цього світу. Вони ще наповнюють душу таким приємними відчуттями».

Леся Вакуленко розповіла, що не збирається залишатися на досягнутому. Вона ще планує випустити книгу, присвячену українським народним пісням.

comments powered by HyperComments