10 років після війни. Харків’янам показали фільм про діалог та возз'єднання

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 20 травня 2016, 23:00
У центрі сучасного мистецтва пройшов відкритий показ документального фільму «Возз'єднання: 10 років після війни».
10 років після війни. Харків’янам показали фільм про діалог та возз'єднання

У фільмі розповідається про події в Косово 1999 року через призму світосприйняття різних людей. Країна тоді була на межі війни, напруження між сербами та албанцями зростало. Але в саме той непростий час група молодих людей погодилась прийти на зустріч, щоб поспілкуватися з один одним. Через 10 днів розпочалося бомбардування. Ті студенти, які брали участь в цих діалогах, загубили зв’язок з один-одним.

«У цьому фільмі ви побачите діалог-зустріч, – розповів співавтор фільму Стейнар Брін, – я, мабуть, брав участь не менш ніж в 300 подібних зустрічей. Цей фільм особливий тим, що це остання зустріч сербів та албанців в Косово за 10 днів до початку війни. Про ту зустріч був знятий фільм. У автора не було можливості показати його учасникам, адже почалася війна і люди розбіглися по світу. Через 10 років я їх знову зібрав і зробив фільм про другу зустріч».

Ці люди зустрілися через багато років. І, як колись раніше, вони почали розповідати про себе. Про те, як змінилося їхнє життя, життя їх оточуючих і всього суспільства після війни. За задумом авторів, цей фільм перш за все має піднімати питання про примирення та налагодження діалогу.

Організатори кінопоказу впевнені, що цей фільм має бути корисним для українського суспільства. «Наша організація працює з молодими людьми, допомагаючи їм почути історії один-одного, – зазначила Ольга Зеленюк, заступниця голови ГО «Український центр злагоди», – і таким чином намагатися досягти порозуміння. Ми показуємо цей фільм по всій Україні. Мені задається, що він демонструє проблему роздільності та відсутності комунікації в суспільстві. Яка зараз є такою нагальною для України. Нам здається, що він є чудовим підґрунтям для початку плідної дискусії». 

«Звичайно, мене турбує, наскільки досвід конфлікту на Балканах є релевантним сьогоднішнім конфліктам в Україні, – розповів Стейнар Брін, – я не вважаю, що в Україні відбувається те саме, що й в Косово. У кожного конфлікту є свої особливості. Але я думаю, що автор не намагався зняти фільм, який розповість правду про Косово. Він намагався зняти фільм про людей та їх стосунки».

comments powered by HyperComments