Історії Далекого Сходу у кав’ярні Пока

П'ятниця, 17 червня 2016, 09:57
У кав’ярні Пока знову говорили про письменників Розстріляного відродження. На цей раз мова пішла про тих, хто зв’язав свою творчість з Далеким Сходом.
Історії Далекого Сходу у кав’ярні Пока

Письменники 1920-х нерідко захоплювалися культурою далекого сходу Сходу, а деякі з них навіть здійснювали туди свої подорожі. «Мова у нас буде йти не тільки про Китай, а й про Далекий та Близький Схід – розповіла Марина Куценко, молодша співробітниця освітнього відділу – про ті країни, які письменники описували у свої творах. По яких вони дійсно подорожували або просто фантазували. Сьогодні ми будемо говорити, зокрема, про творчість Олеся Досвітнього, у якого була надзвичайно пригодницька біографія. Він певний час перебував у Китаї ще до революції 1917 року. Також говоритимемо про Володимира Рижицького і його роман «Чорне Озеро», написаний також під враженням від подорожі на Алтай. І про подорожі Майка Йогансена та багатьох інших».

Такий інтерес пояснюють низкою причин. Одні митці бачили цікаву екзотичну країну, зовсім не схожу на власну. Другі були захоплені ідеєю світової революції, адже китайців у Совєтському Союзі розглядали «як братній народ, що також бореться проти поневолення». Аркадій Любченка, до речі, під впливом цих ідей написав свою «Хінську новелу». А інші прагнули краще вивчити світ. У 20-х роках люди почали більш активно подорожувати, при чому з певними мистецькими цілями. В тому числі й на Схід.

Відвідувачі Літмузею мали змогу не тільки послухати історії письменників, а доторкнутися до історії та звичаїв східних країн. Вони грали в традиційні ігри, взяли участь майстер-клас із шашок Го, яка вважається найскладнішою грою в світі, вчилися писати хоку. І зокрема, вони дізналися про традиції проведення чайної церемонії, в якій самі взяли участь.

comments powered by HyperComments