Футуристичні шуми до Дня музики

Неділя, 19 червня 2016, 11:30
Харківський літературний музей приєднався до Дня музики, присвятивши цей захід такому мистецькому напрямку, як футуризм.
Футуристичні шуми до Дня музики

Того дня представники Літературного музею провели Футуристичний день музики. Відвідувачі під час цього заходу мали змогу поринути у світ смайлів та інфографіки, створити за допомогою техноконструктора власні слова і тексти та послухати маніфести музикантів-футуристів.

«Ми сьогодні вирішили приєднатися до Дня музики, – розповіла Ольга Черемська, наукова співробітниця Літмузею, – і поєднати з ним винаходи футуристів. Адже самі футуристи – Томмазо Марінетті, Франческо Портелло, Луїджі Русоло, а потім Михайль Семенко, Володимир Маяковський та Велимир Хлєбніков – вони постійно експериментували зі словом та звуком. Вони винайшли швидкісну мову. І ми з’ясували, що і для музики так само були написані маніфести. В яких говорилося, що музикальний твір віднині проголошується вільним, що він базується на шумах, особливо на міських».

Ольга Черемська прочитала лекцію по виникнення та зародження футуризму, найбільш відомих представників цього напрямку, їх світогляд і філософію, та взагалі – їх ставлення до оточуючого світу та мистецтва зокрема. Про погляди футуристів на музику розповів вже Юрій Штайда.

«Більш ніж сто років тому був написаний музикальний маніфест, присвячений шумам, – зазначив він, – про те, що потрібно робити нові музичні інструменти, використовувати шуми, природні звуки, зробити їх палітру максимально різноманітнішою. Адже настав новий час. І цей маніфест мав дуже великий вплив на музику кінця ХХ століття. Без цього маніфесту не було би таких напрямків, як індастріал, енглінт, ноїз. Музика, де використовується метод нарізок, також пішла від футуристів. Чимало людей навіть не підозрюють, як всі ці маніфести впливали на музику».

Потім Юрій Штайда продемонстрував невеличкий музикальний перформанс. Відвідувачі Літмузею створили власний оркестр, граючи на підручних матеріалах. Вийшла така собі футуристична композиція, повністю побудована з одних лишень шумів.  

comments powered by HyperComments