Не тільки піцца і паста. У Харкові проходить фестиваль італійського кіно

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 21 червня 2016, 08:01
Італійський арт-хауз подобається харків’янам – і це підтверджує вже шостий фестиваль «Нове італійське кіно», який наразі триває у кінотеатрі «8 1/2».
Не тільки піцца і паста. У Харкові проходить фестиваль італійського кіно

Під час Фестивалю демонструються різноманітні стрічки – мелодрами, бойовики, комедії. Кіно із яскравої Італії, батьківщини найсмачнішої піци та прекрасного вина, відрізняється сюжетною насиченістю, ідеально підібраним складом акторів та приємною різноманітністю сценаріїв. Вибагливим кіноманам  особливо слід звернути увагу на комедійні фільми.

Вони дарують особливий настрій – з запахом кави, червоного вина та солодких парфумів. Легкий та повітряний, він наче розчиняється у просторі гарячого літнього міста.

Тонка інтелектуальна комедія від відомого режисера Едуардо Марія Фальконе «Якщо Господь забажає» (Se Dio vuole) відрізняється не тільки смішними жартами, але і досить філософським сюжетом. Він  наче досить простий. Томмазо – талановитий кардіохірург. Він має дружину  та двох дорослих дітей,переконаний атеїст.  Та одного дня Андреа, його син, на повідомляє, що прийняв рішення стати священиком. Цинік та реаліст Томмазо приходить в невимовний жах. Він впевнений, що в усьому винен місцевий святий отець дон П’єтро, який запудрив його синові мізки.  Томмазо рішуче налаштований вивести священика на чисту воду. Протистояння двох чоловіків, що змушені стати «запеклими» друзями, завершується  найдивовижнішим чином.  Сонячний та динамічний фільм змушує заислитись над найважливішими питаннями – соціальна реалізація, кохання до ближнього, терпимість та здатність прощати. Фільм наче створений для поціновувачів дотепного  сюжету та майстерної акторської гри.

Інша комедія, про культового італійського актора Саверіо Кріспі має легкий присмак перцю та торкається делікатних тем.  Головний герой - це чоловік латинської пристрасної натури. Актор не міг обійтися тільки однією жінкою, тому і дочок у нього п’ять (ті, хто знає про одна одну). Завтра десята річниця смерті Саверіо, якого вони так шалено обожнюють. З цього приводу у його будинку збираються всі його жінки, та починають бурхливо з’ясовувати стосунки. Любовні інтриги, зради, бісексуальні і майже інцестуальні стосунки. Сімейка досить весела -  колишні жінки рефлексують за втраченим коханням, діти не знають, хто народився від іншого батька, а кращий татів друг і дублер виявляється гомосексуалістом. На глядачів чекають несподівані повороти сюжету, справжня пристрасть від італійських красунь та чудовий музичний супровід.

Варто наголосити, що усі фільми йдуть на мові оригіналу, що, втім, не заважає сприймати картинку - для глядачів створені українські та англійські субтитри. Тож харків’яни мають чудову можливість збагатити свій словниковий запас мелодійними італійськими фразеологізмами.

Фестиваль триватиме ще один день - 21 червня на глядачів чекає комедійна драма «Друга весна» (Seconda primavera) від режисера Франческо Калоджеро Початок о 19:00.

comments powered by HyperComments