«Живописна ремінісценція». Реалізм родом з 70-х років

П'ятниця, 24 червня 2016, 05:21
У галереї «Мистецтво Слобожанщини» стартувала виставка живописних робіт Олександра Аркатова під назвою «Живописна ремінісценція».
«Живописна ремінісценція». Реалізм родом з 70-х років

На виставці представлено 50 робіт художника. Серед них можна побачити пейзажі, натюрморти, а також декілька портретів, виконаних у реалістичному стилі. «Це виставка художника, який дуже любив Харківщину, – розповіла подруга самого автора Тамара Лядова, – він захоплювався Харковом як зеленим містом. У той час тут було багато зелених місць. І він писав їх з натури. У передмісті Харкова і навіть в самому центрі. Виїжджав прямо з етюдником. Шанувальник природи, аж з самого ранку він бігав з Лісопарку до П’ятихаток і назад. Адже підтримував фізичну форму. Йому доводилося носити великі полотна, підрамники. Натхнення ніколи його не залишало. У нього завжди був настрій писати. Якщо погода була поганою, то він писав автопортрети. Їх було створено дуже багато».

За її словами, на виставці передусім представлені роботи раннього творчого періоду Олександра Аркатова. «Адже пізніше він розширив свій простір і почав їхати далі від Харкова. І аж до Алтаю, – згадувала Тамара Лядова, – там йому дуже полюбилися пейзажі. І там він також почав їх писати. І в кінці він переселився на Алтай, де знайшов роботу. І багато працював вже там».  

«Сучасні практики галерейної виставкової діяльності, а особливо у Харкові, так налаштовані, що відкриваються імена, – розповів мистецтвознавець Олег Коваль, – або призабуті, або імена тих художників, які певним чином випали із ланцюжка активних виставкових дій. І сьогоднішня виставка – саме такий приклад». За його словами, ця експозиція відкриває творчість художника, який має харківську художню освіту, який свого часу дав корені, що пов’язані з Харківським художнім інститутом, який навчалися в 60-ті роки.

«Але він дуже рано почав займатися станковим живописом, – розповів мистецтвознавець, – його не знають у Харкові, ми його дуже мало бачили. Це майже перша виставка цього художника. Який певною мірою був таким ремісницьким, дотепним та доречним на той час і на той рівень освіти. Сьогодні, звичайно, на фоні майстрів Харківської, Одеської та Київської шкіл його роботи бачаться такими нерівними... Але цікавими. Бо це такий типовий для 60-70-х років відгомін традицій реалістичного живопису і етюдної практики, що пов’язані зі станковою живописною формою. Як ви бачите, тут домінують пейзаж та натюрморт. Типові жанри для 70-х років».

Подивитися на реалістичні картини Олександра Аркатова можна буде до 7 липня.

comments powered by HyperComments