Даміан Колодій: Моя місія як режисера-документаліста полягає в тому, щоб показати правду

Неділя, 24 липня 2016, 15:38
Нещодавно американський режисер українського походження Даміан Колодій презентував у Харкові свій фільм «Воля або смерть», присвячений подіям Революції Гідності. Перед кінопоказом він розповів «Справжній Варті» про саму стрічку, мету її створення та реакцію глядачів.
Даміан Колодій: Моя місія як режисера-документаліста полягає в тому, щоб показати правду

Розкажіть, будь ласка, про ваш приїзд до Харкова. Чому ви вирішили показати цю стрічку саме тут?

Я не в перший раз показую цей фільм в Харкові. У грудні в мене тут було два покази. Я також їздив по Донбасу і показував фільм там. Я зрозумів, що для людей це дуже важливо. Щоб ті, що не мали можливості бути на Майдані, бачили, як там було і чому люди вийшли. Та зрозуміли, як це все пройшло. Моя місія, як режисера-документаліста, полягає в тому, щоб показати правду про те, що там відбулося. Бо є дуже багато російських медіа, які не показують фактів. Я думаю, це важливо на Східній Україні. Харків – це таке місто, де досить сильні проросійські тенденції. Хочеться, щоб люди, які приходять на покази, також зрозуміли. Навіть якщо вони проукраїнські. Щоб вони відчули цей фільм. У вас  багато університетів. І дуже важливо, особливо для молоді, зрозуміти всі події, які зараз відбуваються. А також їх причини.

Взагалі, як люди сприймають цей фільм в Україні та поза її межами?

Цей фільм чинить досить сильний емоційний вплив на людей. Навіть ті українці, які вважають, що знають все про Майдан, залишаються враженими ним . А от іноземці, зокрема американці, не дуже слідкують за тим, що тут відбувається. І на них він діє навіть більш ефективно. Бо вони не знають, що тут сталося. І вони були досить шоковані коли побачили, що тоді було насправді.

Розкажіть, будь ласка, про реакцію на цей фільм в США.

Там більшість людей навіть не знає, де знаходиться Україна. Для них було шоком побачити ті всі події. Бо вони не знали, що там гинули люди. А коли побачили, як це було, то для них це було несподіванкою. Але це на них вплинуло. Завдяки фільму вони могли відслідкувати, що відбувалось в Україні. Вони також отримали нові знання про Україну. Для того, щоб зрозуміти події, які тут відбулися та зацікавитися ними.

Що вас надихнуло до створення кінострічки? Яку мету ви переслідували перш за все?

Я свого часу побачив, як на Фейсбуці мої знайомі почали «крутити» російську пропаганду. Мої американські друзі. Я тоді зрозумів, що моя мета полягає в тому, щоб донести правду про те, що тут відбувалося. Головна аудиторія для мене – іноземна. Бо там людям важко уявити всі події без необхідного бекграунду. Коли я мав вже робочий варіант фільму, то запрошував американців і показував його їм, задавав питання про те, що їм було зрозуміло, а що – ні. А також про те, які враження в них залишились. Я слухав їх відповіді, а потім вносив певні зміни до монтажу. Я так робив три рази. Це був необхідний процес.

Взагалі, в Америці сильна російська пропаганда?

Ну, вона є. Але я не сказав би, що вона сильна. Російська пропаганда у нас не так потужна, як в інших країнах. Скажімо, як Італії чи Німеччині. Але вона присутня. Бо там є Russia Today. Деякі люди дивляться той канал. І вони так само починають говорити про фашистів та нацистів. Вони ніколи не були Україні, але судять про неї виходячи з поданої інформації. Так що є певний відсоток таких людей.

І на останок, чого б ви хотіли побажати мешканцям України?

Щоб вони не розчаровувалися в тому, що немає так багато змін, як цього хотілося. Адже це довгий процес – здійснити їх. Бо є ще старше совєтьске покоління, яке залишилось при владі. Але потрібно діяти далі і бути активним у всіх сферах суспільного життя. І не здаватися. Не говорити про те, що якщо нічого не змінилося, то і робити нічого вже не треба. Адже зміни не приходять відразу після того, як вийдеш на Майдан, а потім підеш додому. Потрібно кожен день щось робити та впливати на людей, з якими спілкуєшся.

«Воля або смерть». Режисер Даміан Колодій презентував свою стрічку в Харкові

comments powered by HyperComments