«Харківський трельяж»: у Харкові представлять виставки про місцевий костюм

Вівторок, 11 жовтня 2016, 16:27
Організатори проекту запрошують харків`ян на низку лекцій та дискусій.
«Харківський трельяж»: у Харкові представлять виставки про місцевий костюм

«Харківський трельяж» − це дослідницький проект, створений у співробітництві Харківським історичним музеєм імені М.Ф. Сумцова, Муніципальною галереєю, Обласним організаційно-методичним центром культури і мистецтва, ГО «Харківська платформа розвитку культури і туризму», а також організацією Ukranian Fashion Educational Group за підтримки «Goete institut».

Оскільки Харків завжди був особливим містом, проект покликаний дослідити місцеву специфіку через міський костюм, включення елементів інших культур, прослідкувати процес творення, накладення різних пластів культури, які і створили «харківський колорит».

В рамках проекту передбачено проведення низки виставок, лекцій та дискусій, де організатори планують показати трансформацію виявів мультикультурності міста через одяг харків’ян ХІХ-ХХІ ст.

Публічними подіями в рамках проекту стануть:

  • Кураторська виставка Марини Лосєвої «ViTRiNA 21Х» в скляній прибудові ХІМ ім. М. Ф. Сумцова, що демонструє колекції сучасних фешн-дизайнерів Харкова, серед яких: Дмитро Захарєвський, Ольга Чурілова, Наталія Ніконова, Тетяна Коваленко, Олег Тарнавський, Марина Лосєва.
  • Фотовиставка «Харків в обличчях 20-21», яка передбачає акцію зі збору фотокарток з родинних альбомів харків’ян, що віддзеркалюють моду Харкова в різні роки ХХ ст., а також залучення фотографій з фондів ХІМ ім. М. Ф. Сумцова та колекції Володимира Бисова. Окрім цього, частина виставки буде присвячена харківському стріт-стайлу, що допоможе прослідкувати імплементацію різноманітних культур у ландшафт сучасного міста.
  • Виставка «19ст. в деталях» у постійній експозиції ХІМ. Костюми та аксесуари ХІХ ст., відібрані для виставки з фондів музею, допоможуть розкрити ідею впливу історичних подій та іноземних віянь на моду харківського міського костюму.
  • Окремою частиною проекту є лекційна платформа, яка супроводжуватиме кожну виставку: «Мода і стиль у кросскультурному просторі ХХІ ст.», «Культура і субкультура у фешн-просторі», «З миру по нитці: хитросплетіння жіночої моди та історії ХІХ ст.».
  • Завершальним заходом проекту стане підсумкова дискусія.

Для виставки «Харків в обличчях 20-21» організатори збирають  фотографії з родинних архівів харків’ян, які допомогають прослідкувати зміни у зовнішньому вигляді, одязі жителів міста у ХХ столітті.

Дізнатися про проект детальніше можна 12 жовтня 2016 р. о 12.00 у прес-центрі медіапроекту «Накипело».

comments powered by HyperComments