«Нічні купання в серпні» та реалізм: Сергій Осока видав першу прозову збірку

Юлія Гуш  |  Четвер, 10 листопада 2016, 12:44
У Харківській книгарні «Є» відбулася презентація книжки Сергія Осоки «Нічні купання в серпні». Модерувала захід літературний критик Тетяна Трофименко.
«Нічні купання в серпні» та реалізм: Сергій Осока видав першу прозову збірку

Це перша прозова збірка Сергія Осоки, до якої увійшли невеличкі оповідання. Їх сюжети суто побутові, а головними героями є люди, які потерпали від голоду в дитинстві та юності, а в старості продовжують страждати вже  від недуг, безвиході, черствості, непорозуміння та відчуження з боку оточуючих. Проте вони залишаються пов’язаними з молодшим поколінням – своїми дітьми, онуками та правнуками, стосунки з якими не тільки можуть викликати емоційний відгук у читачів, а змусять пригадати власний, приватний досвід.  

«Існує певна зневага до теми села, – розповіла Тетяна Трофименко, – так само як і до реалізму в українській літературі. Говорять, що постмодернізм вже давно пройшов. І це взагалі не та тема, про яку ми можемо говорити. І от раптом вибухово з’являється ця книжка в 2016 році, в яких ми відчитуємо тих же шістдесятників, але на якомусь іншому рівні. Це вже рівень 21 століття, людини, яка живе вже іншими реаліями. Але це от дитинство, можливо, травматичне, ця спадщина шістдесятників, попереднього літературного покоління, вона зараз переосмислюється в зовсім інший спосіб».

Сергій Осока зізнався, що у своїй творчості ніколи не звертається до книжкових видавництв. «Мабуть, молодий автор має писати до видавництва листа про те, що написав роман, новелу чи вірші, – зазначив він, – і спитати «Чи не могли б ви прочитати?». Я цього не уявляю. Я таких листи ніколи не писав».

«Не добивався уваги у видавництвах і просто ставив свої текст в соцмережах. Це непересічний досвід, скажу вам прямо, – додала Тетяна Трофименко, – бо дуже багато авторів ставлять свої тексти в соцмережах, і жодних пропозицій від видавництва не отримують. Можливо, тут справа в таланті».

comments powered by HyperComments