Наступного року має вийти книга, присвячена Мустафі Джемілєву

Юлія Гуш  |  Неділя, 20 листопада 2016, 16:35
На початку 2017 року в світ має вийти книга «Мустафа Джемілєв. Я – українець», присвячена біографії відомо кримськотатарського правозахисника та дисидента.
Наступного року має вийти книга, присвячена Мустафі Джемілєву

Про це розповіла Світлана Скляр, завідувачка редакції сучасної літератури харківського видавництва «Віват». «Цього року ми вирішили зробити серію, яка називається «Гордість нації», – зазначила вона, – в якій би розповіли про найбільш визначних людей, що творять сучасну Україну і зробили дуже багато для її розвитку. На Книжковому арсеналі ми випустили першу книжку. Це «В’ячеслав Чорновіл», яку написав його головний біограф Володимир Деревінський. І далі у цій серії у нас заплановані книжки про Мустафу Джемілєва та Любомира Гузара. Ця серія буде розвиватися далі».

За її словами, це буде, по суті, перша книга про Мустафу Джемілєва. Адже повної біографії ще не було випущено. «Ми домовились з Севгіль Мусаєвою-Боровик, головною редакторкою «Української правди» та кримською татаркою, а також з Алімом Алієвим, який також є кримським татарином і засновником руху Крим SOS. Вони впродовж цього року брали інтерв’ю у самого Мустафи. Це понад 100 годин інтерв’ю. А також у його побратимів і дисидентів».

Власне, саме з цих інтерв’ю виникла книга, присвячена біографії Мустафи Джемілєва. За задумом авторів, вона має віддзеркалити історію боротьби кримськотатарського народу за власне визнання та можливість повернутися на свою рідну землю. Вже були відцифровані майже всі інтерв’ю, а на даний момент ведеться редакторська робота з текстом. В редакції вже є всі необхідні фотографії, як старі, так і сучасні. Заплановано, що книга має вийти в першій половини 2017 року.

comments powered by HyperComments