Культура дозволяє людям зживатися разом. Хоча вони не дуже-то вміють це робити – Павло Маков

Юлія Гуш  |  Субота, 10 грудня 2016, 09:59
Зображальне мистецтво, музика, література – це всі ті інструментарії, що дозволяють людям знаходити порозуміння один з одним.
Культура дозволяє людям зживатися разом. Хоча вони не дуже-то вміють це робити – Павло Маков

Про це під час форуму «Подолання» заявив художник Павло Маков, який представив мистецький блок заходу. Під час свого виступу він не тільки познайомив присутніх зі своїми останніми роботами, а й висловив власну точку зору щодо того, в якому стані зараз знаходиться сучасне українське мистецтво.

У своїй промові художник підкреслив ту визначну роль, яке відіграє мистецтво в соціумі. Будь то, власне, живопис, література чи музика. Проте сучасне українське мистецтво, за його словами, не знаходить підтримки не тільки за кордонам, а й всередині країни. Що змушує митців покладатися тільки на себе та власні зв’язки.

«Насправді культура – це вміння жити разом, – підкреслив він, – а зображальне мистецтво, музика, література служить лишень інструментами. Щоб люди завдяки ним могли жити разом в суспільстві. Насправді, люди в нашому суспільстві жити разом не дуже-то вміють. Більше того, ставлення до цих інструментаріїв знаходиться на первіснообщинному рівні. Я не скаржусь, бо в моїх колах все нормально. Але тільки завдяки їх особистим зв’язкам».

Він також жалкує про те, що про сучасне українське мистецтво мало знають за кордоном. На відміну, наприклад, від російського, яке куди ширше представлене в різних кранах. Такий висновок Маков зробив під час проведення своїх виставок в Італії. За його словами, створення культурного іміджу за кордоном важило для кожної держави і Україна в цьому плані не є виключенням.

comments powered by HyperComments