Під час вертепного фестивалю харків’яни можуть послухати автентичні народні пісні

Юлія Гуш  |  Середа, 21 грудня 2016, 11:06
Учасники колективу «Вся надежда» пообіцяли під час ВЕРТЕП-ФЕСТу познайомити мешканців та гостей міста з українськими народними піснями.
Під час вертепного фестивалю харків’яни можуть послухати автентичні народні пісні

Сам колектив був створений декілька років тому людьми, яких поєднувало спільне захоплення народною піснею та фольклорним автентичним співом. І під час фестивалю вони братимуть участь не у вертепних, а виключно у вокальних виступах, під час яких покажуть різні барви народного багатоголосся. Таким чином учасники колективу прагнуть донести до своїх слухачів всю глибинну суть народної творчості.

«Залишилось шестеро людей, що займаються народним автентичним співом, – розповів Ігор Авдєєв, учасник колективу, – можливо, не зовсім народним та не зовсім автентичним. Але ми намагаємося ніби пропустити крізь свою міську душу, душу мешканців міста, ті скарби, які нам дісталися з глибини віків від народних, невідомих для нас геніїв. А геній – він один. Це наш народ. Займаючись цим, ми вивчаємо пісенні культури інших країн. Ми зрозуміли, що Україна має одну з найбільш багатих запасів народних пісень».

Новорічні, різдвяні та вертепні пісні, які учасники колективу «Вся надежда»,виконають під час фестивалю, не будуть відомі пересічному слухачу: «Люди почують новорічну пісню, яку, певне, більш годиться виконувати в храмі. Про святого Василя. Ця пісня присвячена Новому року чи дню, коли його вшановують. Ми ще заспіваємо зовсім невідомі щедрівки, які родом із Західної України. Вони також з церковним колоритом. Але тим не менш, вони значно красивіші, ніж просто цивільні щедрівки, які співали в селах. У нас буде вертепна пісня, яка ілюструє страждання Христа. Бо в деяких вертепних піснях дуже часто описувались так звані страсті Христові. Але в такому дуже народному, сільському уявленні. Все таке безпосереднє».

За словами Ігоря Авдєєва, сучасні мешканці міст не знають українських пісень. А ті, які вони сприймають як народні, насправді написані аж в кінці ХІХ – на початку ХХ століття: ««Ніч яка місячна». Думаю, більшість сприймає її як істинно народну пісню. Тому мені здається, що практично всі народні пісні мало кому відомі та мало кому цікаві. А коли люди про це дізнаються, то вони з широкими очима дивляться та питають «Невже таке може бути»? «Щедрик», відомий на весь світ, він також напівнародний. А ми намагаємося співати те, що не дуже відоме. Не знаю, добре це чи погано для нашого фестивалю. Але я вважаю, що добре».

Нагадаємо, 13 та 14 січня в місті відбудеться ВЕРТЕП-ФЕСТ, який має об’єднати вертепні колективи зі всієї України. Дорослі, дитячі, музичні, драматичні, традиційні та сучасні – всі вони подарують мешканцям та гостям міста яскраве свято, якого тут ще ніколи не бачили.

comments powered by HyperComments