Колядки та щедрівки від «Шаленої куті». Чого ще слід очікувати від ВЕРТЕП-ФЕСТу

Юлія  |  Вівторок, 3 січня 2017, 09:34
Підготовка до ВЕРТЕП-ФЕСТу триває. Причому, його учасники готують не тільки вертепні виступи, а й різноманітні колядки та щедрівки.
Колядки та щедрівки від «Шаленої куті». Чого ще слід очікувати від ВЕРТЕП-ФЕСТу

Як відомо, 13 та 14 січня в Харкові пройде вертепний фестиваль, який об’єднає колективи з різних міст України. Це перший захід такого роду, який коли-небудь проходив в місті. Під час фестивалю можна буде побачити не тільки вертепи – сучасні, традиційні, дорослі та дитячі – а й послухати різноманітні колядки та щедрівки.

Їх, зокрема, буде виконувати фольклорний колектив «Шалена кутя», який якраз на цьому і спеціалізується. В його учасників в цьому плані є значний досвід – вже виповнюється 12 років як вони, зібравшись разом на різдвяні свята, ходять по вулицям міста та виконують різноманітні колядки та щедрівки.

«Ми кожен рік ходимо колядувати по центральних вулицях Харкова вже протягом 12 років, – розповіла Олена Зейкова, учасниця «Шаленої куті», – все розпочалося в 2005 році, коли ми були студентами університету мистецтв. На першому курсі ми вирішили, за традицією, привітати мешканців міста. І пішли співати колядки. І так кожен рік збираємося та колядуємо».

Цього року до колективу мають приєднатися і мешканці інших міст. Кожна пісня буде виконуватися на 4-5 голосів. Це будуть як народні, так і авторські щедрівки та колядки, а їх виконання супроводжуватиме гра на шумових та народних інструментах. Це, зокрема, «Щедрик», «День Різдва», «Ой чи є, чи нема пан господар вдома», «Ой співала зозуленька» тощо.

«Це такий заряд бадьорості, заряд енергії для нас, – підкреслила Олена Зейкова, – це той момент, коли ти даєш людям позитив. Коли вони цього не очікують. Ідуть по вулиці, нічого не знають, не думають. І тут зустрічають такий гурт, який вітає їх зі святом. Це дуже приємно. А нам приємно дарувати цей святковий настрій. А також відроджувати традиції».

До речі, щодо традицій: за задумом організаторів, ВЕРТЕП-ФЕСТ має сприяти відродженню вертепної традиції на Харківщини, яка за совєтських часів була дещо призабута.

comments powered by HyperComments