Колядки, що об’єднують людей. Як молодь «Квітів Слобожанщини» готується до ВЕРТЕП-ФЕСТу

Четвер, 12 січня 2017, 17:33
Завтра в Харкові стартує вертепний фестиваль, куди з’їдуться гості з різних регіонів України. Серед його учасників – театральні та творчі колективи, громадські об’єднання та організації, а також, власне, релігійні спільноти.
Колядки, що об’єднують людей. Як молодь «Квітів Слобожанщини» готується до ВЕРТЕП-ФЕСТу

І однією з таких спільнот є «Квіти Слобожанщини». Вона об’єднує християнську молодь, що збирається при храмі Святого Миколая Чудотворця (УГКЦ). Головною метою даної організації є відновлення українських традицій на Харківщині. Це, зокрема, перегукується з основною метою ВЕРТЕП-ФЕСТу, який, за задумом організаторів, мусить сприяти відродженню вертепної традиції на Слобожанщині.

Представники цієї спільноти щороку готують різноманітні заходи до Дня святого Миколая, Різдва, Великодня, Дня матері, відвідують військовий шпиталь та школи-інтернати, беруть участь в різноманітних інтелектуальних іграх і фестивалях. І тому коли в Харкові розпочалася підготовка до ВЕРТЕП-ФЕСТу, молоді люди не стали залишатися осторонь. Вони впевнені, що завдяки такому фестивалю багато людей зможе побачити і оцінити красу та велич різдвяних традицій.

«Наша харківська молодь взяла собі за мету відродити українські традиції через різноманітні виступи, – розповіла с. Григорія, – минулого року ми вперше вийшли з вертепом на площу Свободи. Колядували у метро, у військовому госпіталі, в різних храмах Харкова та області. Побачивши задоволені обличчя глядачів, почувши їхні відгуки та подяки за Дух Різдва, молодь із ще більшим задоволенням готовила цьогорічний виступ».

Учасники спільноти представлять колядки та віншування у виконанні традиційних різдвяних персонажів. Виступи відбудуться на вуличних майданчиках, щоб всі перехожі могли їх побачити та відчути важливість Різдва.

«Вертеп чи інше різдвяне дійство, яке проходить у місті чи селі, додає дух Різдва, – зазначила с. Григорія, – в теперішній ситуації нашої країни, де панує війна і різні сутички, такі фестивалі об'єднують людей. Спостерігаючи за харків'янами, я з впевненістю можу сказати, що тут багато українців. Але, на жаль, багато хто з них боїться визнати це прилюдно. Тож саме завдяки Фестивалю, на мою думку, мешканці міста зможуть побачити, що нас багато, а Україна – сильна держава».

comments powered by HyperComments