«Розділові» – не соціальний проект. Він розповідає про людські стосунки – Жадан

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 24 лютого 2017, 16:54
Сьогодні в Харкові відбудеться вистава «Розділові», яка поєднує в собі театр, поезію, танець, візуальне мистецтво та музику.
«Розділові» – не соціальний проект. Він розповідає про людські стосунки – Жадан

Про «Розділових» та їх головні ідеї розповіли учасники проекту під час своєї прес-конференції. За їх словами, він виник 2012 року. І за весь цей час з «Розділовими» встигли познайомитися мешканці різних міст України, а під впливом останніх подій зміст спектаклів встиг зазнати певних змін та доповнень.

«Ми були в багатьох містах України, – розповів Сергій Жадан, – минулого року ми зробили тур по Донбасу. Оскільки цей проект постійно знаходить якійсь відгуки та реакції, то він і живе своїм життям. Коли ти бачиш реакцію людей – то не можеш якось від нього відмовитись чи якось його залишити. Він дійсно живе своїм життям – якось розвивається, наповнюється, доповнюється. І сьогоднішня наша вистава буде відрізнятися від тієї, яка була вчора в Старобільську» .

Учасники «Розділових» не так давно відвідали Щастя, Станицю Луганську та Страробільськ. Сьогодні вистава відбудеться в Харкові. Попереду в них Київ, а вже потім – Західна Україна. «Розділові» є мультимедійним проектом, що поєднує візуальні образи, музику, театральне мистецтво, поезію і танець. Авторкою ідеї і за сумісництвом – візуалізації постановки – стала Оля Михайлюк, а за основу спектаклю були взяті поетичні твори Сергія Жадана. Музику для проекту у свою чергу написав Олексій Ворсоба. «Кожен з нас у своєму полі робить певні успіхи, – зазначила Оля Михайлюк, – народжуються нові вистави чи музичні п’єси. З самого початку це були такі три виміри. Це поезія, це музика, це візуальний простір. А от як вони співіснують, як вони поєднуються – це такий пошук, який триває й досі. Можливо, це добре. Адже за цим цікаво спостерігати».

«Ми дужі різні люди, – розповів Олексій Ворсоба, – ми робимо різні речі в проекті…. Ми повинні, з одного боку, знайти компроміс, а з іншої – не загубити себе. Проявити себе в повну силу, але в той же час не заважати один одному. Це, дійсно, про стосунки. Але не тільки між чоловіком і жінкою. Хоча по тексту, на перший погляд, це так і є».

Проект «Розділові» в першу чергу присвячений стосункам між людьми, а також труднощам, які виникають під час цього спілкування. «Розділові» – очевидно, це про ті речі, які виникають у стосунках, – зазначив Жадан, – і так чи інакше, стають певними перешкодами. Або створюють дистанцію, або створюють певні паузи. Так чи інакше, ми намагаємося говорити про речі доволі інтимні, доволі приватні. Це не якійсь плакатні речі. Це не соціальний проект. Він стосується внутрішніх переживань та процесів комунікації як такої. Тому ми, власне, говоримо про те, що нас поєднує, що нас роз’єднує, що нас робить більш близькими, а що нас віддаляє від одного».

«Розділові» знаки – вони, ніби, мали би ділити, – додала Оля Михайлюк, – але це такі паузи. Це відпочинок, зупинки в безмежному просторі». Тексти спектаклю постійно змінюються, до них додаються нові фрагменти та зміщуються акценти під впливом тих подій та процесів, які відбуваються в суспільстві. Проте головні ідеї проекту залишаються незмінними.

«Це одна з причин, чому він і далі нас збирає, – зазначив Сергій Жадан, – бо постійно виникає бажання щось додати, щось забрати, змістити акценти. Інша справа, що це не політичний чи соціальний проект. Ми не говоримо тут про політику».

comments powered by HyperComments