Шевченко у камуфляжі, з пляшкою «коктейлю Молотова» – наш Шевченко – Кокотюха

Четвер, 9 березня 2017, 09:29
На думку письменника, треба розглядати постать Тараса Шевченка як національного поета
Шевченко у камуфляжі, з пляшкою «коктейлю Молотова» – наш Шевченко – Кокотюха

А не як комуніста чи першого мазепинця, петлюрівця і бандерівця в одній іпостасі.

«Коли система власне помінялася і Україна стала незалежною, Шевченка почали розглядати як першого мазепинця, петлюрівця і бандерівця в одній іпостасі. От я – проти цього», - відзначив Андрій Кокотюха в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Кокотюха: «Почати варто із заперечення радянського твердження про те, що Шевченко все своє життя і творчість поклав на боротьбу з умовними панами. Хоча самі пани викупили його з кріпацтва. І сам Шевченко був у Петербурзі не злидарем. Тобто, Шевченко був не менш буржуазним, ніж ті, хто його викупив. Треба розглядати Шевченка передусім як частину не сільської, а міської культури. Частину буржуазної культури все ж таки».

Відносно поеми «Катерина».

«Шевченко описував проблему свого часу, яка і сьогодні лишається актуальною. Це нерівність можливостей між провінцією і великим містом, це розрив стосунків, розрив поколінь. І зовсім не якась антиросійська риторика – приїхав «москаль», тобто, росіянин і звабив українку. Насправді, і у цій ситуації, в москалях, тобто, солдатах, служили і українці. В тому числі серед офіцерів було багато українців. І коли ми говоримо, що Катерина піддалася на спокусливі пропозиції офіцера царської армії, це зовсім не означає міжнаціональну боротьбу. Йдеться про те, що маємо і сьогодні – про соціальну нерівність. І ця тема соціальної нерівності мене привабила більше. І саме тому відгук був такий. Словом, оцей Шевченко у камуфляжі, у сучасному однострої, оцей Шевченко на Майдані в касці й з пляшкою «коктейлю Молотова» – це той Шевченко, до якого ми сьогодні повинні прагнути. Наш сучасник, який співзвучний проблемам 21 століття», - вважає письменник.

Нагадаємо, що Архів показав нелегальний пам'ятник Шевченку, який стояв у Харкові.

comments powered by HyperComments