Австралійські аборигени познайомили харків’ян зі своєю творчістю / Фоторепортаж

Юлія Гуш, Сергій Козлов (фото)  |  Середа, 15 березня 2017, 17:01
У галереї «Бузок» стартувала виставка австралійського аборигенного мистецтва під назвою «Старі майстри».
Австралійські аборигени познайомили харків’ян зі своєю творчістю / Фоторепортаж

Виставка стартувала за підтримки Міністерства закордонних справ і торгівлі та Національного музею Австралії. До цього вона успішно експонувалася у Києві та Львові. Виставка є частиною програми 2017 року, утвердженої на честь 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Австралією та Україною, а також 70-ї річниці українського поселення в Австралії.

На виставці представлені роботи корінних австралійських митців ХХ століття, які малювали на корі дерев. Це традиційна техніка, яку практикували аборигенні художники Арнемлена протягом тисячоліть. Оригінальна виставка представлених малюнків відбулася в Канберрі декілька років тому. Згодом була створена пересувана експозиція репродукцій, яка тепер подорожує по всьому світу. 

«Ми тут для того, щоб показати мистецтво аборигенів із Північної Австралії, – розповіла Сара МакКенна, заступниця голови місії посольства Австралії в Україні, – це мистецтво має вже тисячолітню історію. Проте роботи, які тут представлені, належать до минулого століття. Я думаю, що на сьогоднішній день культура аборигенів Австралії стає більш відомою для широкого загалу. Як в принципі, й інші традиційні культури інших країн».

Традиційно кору для картин знімають з евкаліптових дерев під час сезону дощу, витримують над вогнем та розпрямлять під пресом. Фарбу виготовлять виключно з природних матеріалів – охри, деревного вугілля та білої глини. На переставлених роботах можна побачити міфологічні сюжети та персонажів, які відображають їх традиційні вірування аборигенів Австралії.

Подивитися на традиційне мистецтво австралійських аборигенів можна буде до 25 березня.

comments powered by HyperComments