Жадан та Андрухович говорили про літературу та рекомендували свої улюблені твори / ФОТО

Юлія Гуш  |  Четвер, 6 квітня 2017, 20:16
У Літературному музеї відбулося відкриття нового сезону «Книжкової клюмби» – відкритої бібліотеки, скористатися якою можуть всі охочі.
Жадан та Андрухович говорили про літературу та рекомендували свої улюблені твори / ФОТО

В межах заходу був обладнаний спеціальний простір на відкритому повітрі, де шанувальники класичної та сучасної літератури могли ознайомитися з творами, які прийшлися їм до вподоби. Зокрема, на відкритті «Книжкової клюмби» були присутні й сучасні літератури – Сергій Жадан та Юрій Андрухович – які поговорили з присутніми про українську літературу та підкреслили значення подібних заходів для культурного життя міста.

«Цей захід цікавий тим, що він змінює формат побутування літератури у публічному просторі, – розповів Сергій Жадан, – він виносить літературу поза межі академічних установ на вулиці. Себто, кожен харків’янин, який проходить цією вулицею, може взяти і почитати якусь книгу. Мені здається, що мистецтво має якомога ширше бути присутнім у нашому житті. А цей проект, як мені здається, саме на такі речі і спрямований».

«Для мене Літературний музей – це особливе місце, – підкреслив Юрій Андрухович, – він змінює міську ситуацію Харкова в найактивніший спосіб. Наприклад, через таку «Книжкову клюмбу». Це я тільки вітаю. Я цьому дуже радий».

Він рекомендував присутнім прозові твори український та зарубіжних авторів, серед яких є як сучасники, так і ті, кого вже давно відносять до класиків. Це, зокрема, книги Фрідріха Ніцше, Олександра Ірванця, Еміля Золя та Оксани Забужко.

Свої рекомендації надав і Сергій Жадан: «Я би рекомендував збірки поезій українських поетів ХХ століття, – зазначив він, – як на мене, це надзвичайно цікава поезія, цікава історія поезії. Але, на превеликий жаль, далеко не всі українці знають, якими скарбами вони володіють. Тому б я рекомендував класичну українську поезію».

comments powered by HyperComments