Які атрибути супроводжували традиційне слобожанське весілля/ Фоторепортаж

Юлія Гуш  |  Середа, 19 квітня 2017, 09:03
В Обласному центрі культури та мистецтва стартувала виставка «Слобожанське весілля», яка представляє всю різнобарвність слобідських весільних атрибутів
Які атрибути супроводжували традиційне слобожанське весілля/ Фоторепортаж

На виставці можна побачити атрибути, які колись використовувалися у весільній обрядовості – це вишиті рушники, виконані в найрізноманітніших техніках, аутентичне вбрання наречених, яке було виготовлене ще на початку ХХ століття, ляльки-мотанки, які використовувались в якості оберегів. А також те, без чого не обходились весільні застілля – короваї, калачі та кухлі.

«Ця виставка унікальна тим, що тут представлені рушники, як справді живі, які мають власну глибоку історію, – розповіла Оксана Крикунова, молодша наукова співробітниця Центру культури та мистецтва, куратора виставки, – адже їх дійсно використовували у весільних обрядах наші слобожанські жінки ще на початку ХХ століття. Є такі рушники, які дійсно уже старі. І вони виходять своєю історією далеко за грані виставкових залів».

Особливе місце на вставці займають вишиті рушники, які колись були незмінним атрибутами кожного весілля. За традицією, в такий день було задіяно аж 20 рушників, один з яких клали на коровай, два інших – на ікони, ще одним перев’язували руки молодятам, а другий клали їм під ноги.

«Всі експонати цікаві по-своєму, – додала Оксана Крикунова – і кожен із них має власну історію. Але є рушники, які ми раніше не бачили, які до нас приїхали вперше. Хочеться відмітити роботу кожної майстрині. Бо кожен рушник дуже цікавий. Напевне, найбільш глибокі символи в рушнику Наталії Акімової, на якому зображене Дерево життя. Він відносно новий по даті створення. Але він дійсно відображає символіку тих трьох рівнів світу, який був, який є і який буде. Він дійсно цікавий і приємний на вигляд. Дуже гарна, акуратна робота».

В давнину весілля вважалося напрочуд важливою та знаковою подією в житті кожної людини. Тому не дивно, що кожен етап святкування супроводжувався багатою обрядовістю, в яких знаходила своє відображення тодішня мораль, етика та, взагалі, уявлення людей на оточуючий світ. Подивитися на всі атрибути традиційного слобожанського весілля можна буде до 16 травня.

comments powered by HyperComments