У Харкові дискутували про Віктора Суворова, який першим розповів про другу Світову так відверто

Юлія Гуш  |  Середа, 26 квітня 2017, 12:36
У Харківській книгарні «Є» відбулася дискусія, присвячена 25-ій річниці «Криголаму», бестселера Віктора Суворова, присвяченого подіям Другої світової війни.
У Харкові дискутували про Віктора Суворова, який першим розповів про другу Світову так відверто

Історик та дослідник Віктор Суворов є автором численних книг, присвяченій Другій світовій війні та діяльності спецслужб СРСР, а також їх аналізу та опису, що значно різняться з тими трактовками, які давалися в як Радянському союзі, так і на нинішньому пострадянському просторі.

«Ми зазвичай дискутуємо на засіданнях нашого клубу про якісь проблемні моменти, які постають перед Україною, – розповіла Вікторія Склярова, координаторка клубу «Слобідчина», модераторка заходу, – але цього разу ми вирішили відзначити 25-ту річницю книги «Криголам».

Крім того, 20 квітня був день народження автора Віктора Суворова. Йому виповнилось 70 років. Який ризикуючи власним життям, життям своїх близьких, вирішив розповісти людям праву про початок Другої світової війни. І ми вирішили таким чином вшанувати пана Віктора Суворова, який зараз знаходиться далеко у Великій Британії. Таким чином віддати шану цій непересічній людині, яка у нашому місті навчалася у військовому училищі».

За словами модераторки, приводом для проведення даної дискусії стали негативні тенденції викладання історії студентам в деяких харківських вишах. Справа в тому, що чимала їх кількість продовжує навчатися за радянськими підручниками, а деякі викладачі можуть вимагати повторення відповідних аргументів та суджень. Зокрема, під час того вечора всі охочі могли поділитися власними судженнями щодо книги Суворова «Криголам», в якій автор приводив аргументи стосовно того, що Гітлер тільки випередив Сталіна в свій агресивних планах щодо захоплення інших територій.

«Це була перша книга серед його видань, адже у Суворова було багато книжок, – зазначив Кирило Каштанов, аспірант історичного факультету ХНУ ім. В.Н. Каразіна, – але вона була першою, яка означила абсолютно новий погляд на початок та хід Другої світової війни. Адже в офіційній історіографії – не тільки в Радянському Союзі, а й в сучасній Росії, та й в ті часи на Заході – перебувала думка жертовності Радянського Союзу, який вів лишень оборонну війну і був жертвою агресії».

За його словами, Суворов першим висловився на весь світ, що нічого подібного не було. Що Радянський союз і в 1939, і в 1941 роки не менше за Гітлера планував поширити свій вплив на інші території.

«Можна по-різному трактувати: чи в такому класичному класовому підході, чи в російському державницькому, – додав він, – але суть одна і та ж. Він намагався захватити нові країни, нові території, користуючись, власне, початком другої Світової війни. Адже після Першої більшовики прийшли до влади в тодішній Російській імперії. А Друга світова війна була покликана поширити цей лад й на інші країни. А плани Сталіна, його прагнення не відрізнялися від гітлерівських. Бо вони були також експансійними, загарбницькими та несправедливими. А Суворов першим це розповів».

comments powered by HyperComments