«Книжкова клюмба» продовжує привертати читачів (ФОТО)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 11 липня 2017, 11:34
Поблизу Харківського літературного музею діє перша в місті вулична бібліотека, скористатися якою можуть всі охочі.
«Книжкова клюмба» продовжує привертати читачів (ФОТО)

Почитати на свіжому повітрі, обмінятися книгами, обговорити прочитане – все це можна зробити на «Книжковій клюмбі» поблизу Літмузею.

Даний проект не тільки сприяє популяризації читання книжок, а й розвитку урбаністичного руку. Це не випадково, адже сама ідея створення вуличної бібліотеки свого часу виграла грант від благодійної організації CANactions, яка якраз і спеціалізується на даній тематиці. Важлива складова проекту – це комунікація та спілкування. Тому не дивно, що співробітники Літмузею запрошують до «Книжкової клюмби» літераторів та культурних діячів.

Під час відкриття вуличної бібліотеки своєю присутністю потішили Сергій Жадан та Юрій Андрухович. А нещодавно з шанувальниками книжок спілкувався фронтмен гурту «Мертвий півень» Місько Барбара. Під час таких зустрічей вони не тільки розмовляли про літературу, а й розповідали про книжки, які найбільше їм прийшлися до вподоби.

«Після того, як ми в квітні відкрили новий сезон з Юрієм Андруховичем, «Книжкова клюмба» працює щодня, – розповіла Тетяна Трофименко, заступниця директора з наукової роботи Літературного музею, – щодня можна прийти і на лавах почитати книжки, які лежать тут у вітринах. Ми намагаємося робити якісь тематичні добірки. Тобто, одного дня там буде сучасна українська література, другого – класика. Ще за темами можна виділити суто прикладну літературу чи нонфікшен. Але ми, звичайно, закликаємо «сідай та читай».

Для того, щоб «Книжкова клюмба» не була просто місцем, де можна обмінятися книжками, поспілкуватися та поговорити про прочитане». Наповнення «Книжкової клюмби» цілком різноманітне. Там можна побачити і вірші, і прозу, сучасну літературу, і класику. Розраховані вони на широку аудиторію. Представлені там книжки можуть бути цікаві людям будь-якого віку – починаючи від дітей та закінчуючи літними людьми.

Окрім читання, вулична бібліотека завдяки культурним заходам оживляє та збагачує міській простір, робить його більш помітним та цікавим. І взагалі, це поширене в світі урбаністичне явище з популяризації читання, до якого Харків приєднався вперше.

comments powered by HyperComments