На Харківщині відбудеться фестиваль «Гетьманська слава»

Четвер, 20 липня 2017, 06:03
У Коломаку відбудеться масштабний культурно-мистецький фестиваль, приурочений до 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом України.
На Харківщині відбудеться фестиваль «Гетьманська слава»

Фестиваль «Гетьманська слава» буде проходити 22 липня в селищі Коломак. В його межах заплановані такі заходи, як відкриття пам’ятника Івану Мазепі та показ опери «Мазепа» під відкритим небом. Крім того, під час фестивалю відбудяться виступи близько п’ятдесяти музичних колективів з різних регіонів Харківщини та реконструкторів, які витворюватимуть батальні сцени часів Київської Русі та Гетьманщини.  

«Я хотів би наголосити, що фестиваль буде присвячений історичній події, яка відбулася 330 років тому на Слобожанській землі, – розповів Віктор Козоріз, співголова громадської ради святкування, – а саме біля сьогоднішнього селища Коломак. Це козацька рада, на якій гетьманом Війська запорізького було обрано Івана Мазепу. Це доведений історичний факт, але з цього приводу тривають дискусії. Деякі історики та краєзнавці намагаються переконати в тому, що ця подія відбулася десь біля Полтави. Але під час наукової конференції краєзнавці та історики, посилаючись на історичні факти, довели, що саме в Коломаку відбулася ця козацька рада. Через це є всі підстави для вшанування гетьмана Івана Мазепи саме на цій землі».

Він розповів, що підготовка до фестивалю розпочалася ще рік тому. Тоді ж був створений громадський комітет, який в подальшому зміг добитися значної підтримки з боку громадських та державних інституцій. За словами Козоріза, вони не розраховували на підтримку такого рівня. Що стосується пам’ятника Мазепі, то на нього пожертвували кошти близько 60 приватних та юридичних осіб. Козоріз підкреслив, що це буде дійсно народний пам’ятник.

Крім того, програма фестивалю також передбачає цілу низку культурних заходів. Наприклад, там буде представлено Місто майстрів, яке об’єднає близько півсотні народних умільців, та Козацький курінь, де виступатимуть представники всіх районів Харківщини. Відбудеться книжкова виставка за участі відомих книжкових видань, а студенти Академії дизайну та мистецтв переставлять власні плакати, де вони виражатимуть своє бачення особистості Мазепи. Заплановано, що фестиваль відвідає близько 5 тисяч гостей та мешканців Харківщини.

comments powered by HyperComments