Як Homo Soveticus прощається з міфами

Юлія Гуш  |  Вівторок, 1 серпня 2017, 21:23
В Харкові пройшла здача спектаклю «Homo Soveticus. Американська комедія & совєтська трагедія», поставленого за однойменною п’єсою Віктора Шендеровича.
Як Homo Soveticus прощається з міфами

Над спектаклем працювала команда з різних міст України. За словами постановників, тема, яка була зачеплена в п’єсі, українцям буде цікавою – адже до сих пір в країні можна зіштовхнутися з ірраціональною та сліпою ностальгією за радянським минулим.

«Віктор Шендерович – це чудовий автор, – розповів Максим Голенко, режисер спектаклю, – він, мабуть, є сатириком номер один на постсовєтському просторі. Також тут чудові актори. Тут цікава сценографія, тут жива музика. Ну і достатньо цікавий сюжет. У п’єси комедійна форма. Але, тим не менш, сюжет виконує важливу функцію. Ми прощаємося з певними ілюзіями, пов’язаними з тією країною, в якій ми жили. В цьому полягає сенс постановки. Мені здається, це буде корисним для багатьох харківських глядачів».

Зокрема, в п’єсі розкрита тема ностальгії за СРСР серед емігрантів. Головний герой, Вульф Гольдінер, є простим американським пенсіонером. І своїм життям старий незадоволений, адже все навколо «не таке» – і країна, і життя в ній, і люди зі своїми звичками. Все йому, окрім совєтського минулого, не до вподоби. Проте одного разу до його квартири завітала незвана гостя. Це була Джейн Вотсон, яка за рішенням суду мала допомагати йому з хатньою роботою. Перший візит не став приємним сюрпризом для недоброзичливого пенсіонера. Проте він дав поштовх для радикальних змін в його світобаченні.

«За 70-80 років був створений міф, який дозволяв великій кількості людей існувати в бідності та безправ’ї, – зазначив Максим Голенко, – при чому, під егідою міфу про те, що все це робиться заради блага держави. І для багатьох з нас, хто жив в ті часи, це пов’язано з певною впевненістю, молодістю. І створюється ілюзія ніби тоді було добре та чудово».

Людей, які живуть совєтськими міфами, багато. Мабуть, всім хоча раз у житті доводилося з такими стикатися. Про них кажуть, що їх вже ніщо не змінить. Але головний герой п’єси, Вульф Гольдінер, розбиває цей стереотип та показує, що переосмислювати власне минуле, говорити собі неприємну правду та усвідомлювати свої помилки ніколи не пізно.

І вже на жовтень у постановників та акторів спектаклю запланований всеукраїнський тур – п’єсу побачать шанувальники театрального мистецтва Харкова, Полтави, Києва та Дніпра. Харківська прем’єра відбудеться 9 жовтня, о 19.00 в Харківському театрі імені Т. Шевченка.  

comments powered by HyperComments