Учасник АТО презентував свою першу збірку / Фото

Четвер, 3 серпня 2017, 16:48
Костянтин Машовець, військовий журналіст, координатор групи «Інформаційний супротив» випустив збірку під назвою «Діалоги «з нулів».
Учасник АТО презентував свою першу збірку / Фото

До книги увійшли діалоги, короткі замальовки, оповідання, де було змальоване життя як на фронті, так і в тактичному тилу українських військ.

«Я це почав писати для себе, – розповів Костянтин Машовець, – просто заради експерименту. Пару матеріалів я опублікував в соцмережі «Фейсбук». Я зовсім не очікував, що це викличне резонанс. Я почав натикатися на діалоги на інших ресурсах та форумах. Були тисячі лайків та сотні репостів. І в результаті за порадою друзів та колег я вирішив все перенести до однієї збірки. Таким чином вони з’явилися на папері».

За словами автора, прототипами героїв книги є реальні люди. «Але це не означає, що вони реально існують, – зазначив він, – це певний симбіоз особистостей, окремих якостей, рис характеру».

«Я дуже сильно здивувався, – згадував Віктор Бойко, – я не думав, що Костянтин все це висвітлить в книзі. Ми рік тому почали з ним спілкуватися. Розповідали свої АТОшні історії. Книга починається з мене. Я в 2015 році пішов на фронт. Я в минулому був снайпером. І подумав, що мій бойовий досвід прийдеться в нагоді на фронті. Я сильно хотів на передову. Але чув «Ти молодий, подумай. Там постійні обстріли».

Там тоді були бої за Авдіївку. Ми втримали всі позиції. От я перед вами сиджу живий та здоровий». За словами Машовця, за весь час перебування в зоні АТО його більше всього вразили люди, з якими він там познайомився: «В тих умовах небезпеки, коли є ризик в будь який момент втратити життя, вони залишаються людьми. При чому таким веселими і дотепними». Костянтин Машовець розповів, що деякі матеріали, які не увійшли до збірки, викликали неоднозначні відгуки у читачів. Проте зазначив, що негативних відгуків він не чув, хоча окремих читачів може смутити наявність ненормативної лексики. Також автор розповів, що готує другу збірку. Там будуть опубліковані оповідання, які не увійшли до «Діалогів «з нулів».

До речі, як зазначив під час засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній державній адміністрації начальник Управління культури і туризму ХОДА  Олег Яцина, видавництво таких книг - це один з методів реалізаціх національно-патріотичного виховання у сфері культури. Так, за його інформацією, останнім часом видаються нові книги, що попурялизують героїв рідної країни. Видана література передається на безкоштовній основі до бібліотек Харківщини. Також проводяться просвітницько-виховні години у навчальних закладах, проводять які учасники АТО. Нещодавно на Харківщині була проведена виставка книг "АТО і революція гідності". А фінансування на випуск сучасної української літератури за останні роки збільшилося з 40 до 500 тисяч гривень.

comments powered by HyperComments