В Харкові знайшли будинок, де мешкала дружина Івана Франка

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 15 вересня 2017, 17:17
Дослідник історії Андрій Парамонов поділився своїм останнім відкриттям, пов‘язаним з культурним життям міста
В Харкові знайшли будинок, де мешкала дружина Івана Франка

Парамонов розповів, що в одному з будинків Харкова свого часу мешкала Ольга Хоружинська – видавець, громадська діячка, дружина класика української літератури Івана Франка.

Вона була уродженкою Харківській губернії та належала до дворянської родини. Власником того будинку був її дядько Василь Хоружиснький. Ольга там жила під час навчання в Інституті благородних дівиць, поки не втекла від гіперопіки родичів до Києва. Цей будинок зберігся до наших днів. Його можна побачити по вулиці Конторській, 23.

За словами Андрія Парамонова, харків’янам варто знати про існування такого будинку. Це незважаючи на те, що ставлення до Ольги Хоружинської в останні часи є двояким. Наприклад, доктор історичних наук Грицак взагалі звинувачує її ранній смерті та змінах психічного стану її чоловіка – Івана Франка.

Парамонов запевнив, що інформація про такий будинок має стати в нагоді екскурсоводам, які можуть збагатити свої розповіді новими фактами з історії міста.

«Про вулицю мають знати екскурсоводи, – розповів він, – по ній можна пройтися, харків‘яни її люблять. Школярам тим більше варто проводити екскурсії. Це жива історія, яка поєднує Східну та Західну Україну. Цей процес буде тривати ще довго… Мають бути меморіальні маршрути, які виділяють якісь наші «родзинки» та особливості. Не просто огляд харківських екскурсій, який, як на мене, це вже набрид. Людям це має бути цікавим».

Андрій Пармонов пообіцяв, що це далеко не перше відкриття, яке зробить екскурсії Харковом більш цікавими та пізнавальними.

«Наприклад, ми зараз завершуємо маршрут «Харківські стежки Дмитра Яворницького», – зазначив він, – бо він тут жив довгий час. За різними адресами. Ці будинки є, але вони не пам‘ятки архітектури. Вони в жахливому стані. Але, можливо, це їх шанс вціліти. У зв‘язку з тим, що там певний час жив Дмитро Яворницький, який читав у нас лекції, вчився в нашому університеті. Поважна людина для двох міст – Харкова та Дніпра. Люди будуть їхати з Дніпра до Харкова по маршрутам Дмитра Яворницького. А ми будемо їздити до їхнього музею».

comments powered by HyperComments