Kharkiv MeetDocs представив програму майстер-класів за участю світових режисерів

Четвер, 28 вересня 2017, 17:49
Пошук грошей на створення фільму, робота з архівами, копірайт ліцензування — міжнародний фестиваль документального кіно з прав людини Kharkiv MeetDocs пропонує гостям не тільки дивитися фільми, але і вчитися їх робити. Майстер-класи фестивалю проведуть відомі експерти з різних країн: Сергій Буковський, Аскольд Куров, Маркус Хотце, Зубін Сетна.
Kharkiv MeetDocs представив програму майстер-класів за участю світових режисерів

Kharkiv MeetDocs спочатку заявляє про себе як про подію не тільки для любителів кіно, але і для тих, хто його створює.

«У Харкові багато документалістів, і ще більше людей, охочих знімати фільми, але не знають, як саме це робиться — де шукати потрібну для сценарію інформацію, як знайти фінансування, як монтувати матеріал, — пояснює ідею майстер-класів голова оргкомітету фестивалю Євгенія Кригсхайм. — Ми запросили досвідчених кіномайстрів, яких не часто зустрінеш в Харкові».

Майстер-класи на фестивалі об'єднані в єдиний блок Workshop MeetFilmIndustry. Всі його заходи пройдуть у найбільшому міському освітньому центрі — ХНУ ім. В. Н. Каразіна. У суботу, 30 вересня о 13:30 російський кінорежисер-документаліст, випускник Майстерні Марини Разбєжкіної Аскольд Куров проведе майстер-клас «Як я шукав гроші на кіно». Результатом його пошуків стали втілені картини: «Діти 404», «Ленинленд», «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова».

1 жовтня о 12:30 німецький юрист, фахівець з авторського права та прав ЗМІ Маркус Хотце проведе майстер-клас «Ліцензування і копірайтінг. Європейські положення і німецька практика». Хотце є членом практичної групи «IT, IP & Media» і спеціалізується на галузях медіа, інтертеймента і IT. Консультує національних і міжнародних клієнтів, агентства, рекламні компанії, спонсорів, викладає в Університеті засобів масової інформації та комунікацій Macromedia (MHMK), читає лекції в інших вузах.

Теж 1 жовтня о 14:00 німецький режисер, лінійний продюсер, редактор, монтажер Зубін Сетна проведе майстер-клас «Монтаж фільму. Основи». Сетна — випускник Німецькій академії кіно і телебачення (dffb, Berlin), знімає телевізійні фільми, серіали, документальне кіно, рекламу.

«Майстер-класи німецьких фахівців у Харкові — це унікальна можливість для місцевих фільммейкерів познайомитися з європейською практикою, — вважає координатор фестивалю Вікторія Цвірко. — Це і в наших інтересах. Тому що в наступному році у Kharkiv MeetDocs буде конкурсна програма, і потрібно, щоб за цей рік в Харкові зняли багато хороших документальних фільмів, які зможуть конкурувати з кращими зарубіжними картинами».

Також 1 жовтня о 15:30 відомий український кінорежисер-документаліст Сергій Буковський проведе майстер-клас «Робота з архівним матеріалом». Буковський — справжній корифей української документалістики, член Правління Союзу Кінематографістів України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка. Він зняв понад 30 документальних кіно - і телефільмів, виграв безліч премій на міжнародних кінофестивалях. Найбільше номінацій і нагород зібрав його фільм «Живі», а картину «Назви своє ім'я по буквах» продюсували Стівен Спілберг і Віктор Пінчук. Нарешті, його остання робота «Головна роль» стала найкращим документальним фільмом за версією премії Національної кіноакадемії.

Організатори впевнені, що фестиваль, на якому майстер-класи проводять такі режисери, як Сергій Буковський, повинен стати стартовою точкою для майбутніх майстрів. Одну з таких можливостей пропонує керівниця Національного бюро програми ЄС Креативна Європа (Creative Europe) в Україні Юлія Федів. 30 вересня о 15:00 вона проведе в ХНУ ім. В. Н. Каразіна панельну дискусію «Перспективи участі у програмі Креативна Європа для українських медійників». «Креативна Європа» — програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального сектора. Діє вона з 2014 року і поширюється, крім ЄС, на країни Східного партнерства, серед яких і Україна.

Ще одна панельна дискусія пройде 30 вересня, о 21:30 у кінотеатрі «8½». Тут Аскольд Куров презентує свій фільм "Діти 404" і запропонує після перегляду поговорити на тему "ЛГБТ-співтовариство в Східній Європі".
Викладач Харківської державної академії культури Дмитро Коновалов представить на фестивалі свій фільм «Герої не вмирають», сподіваючись при цьому встигнути відвідати майстер-класи та дискусії: «Для Харкова такі майстер-класи — це дорогоцінний нектар. Не у кожного документаліста в регіоні є можливість і час їздити в Київ, де проходять подібні події, а тут такі відомі автори, як Сергій Буковський та Аскольд Куров поділяться своїм досвідом. Крім того, фахівці з Німеччини — це велика рідкість. Те, що німці зараз роблять в документальному кіно, на телебаченні — вищий клас, цього варто вчитися за будь-якої можливості. Не тільки документалістам, але і игровикам. Адже тон в кіно задають сьогодні, як мені здається, документалісти».

Нагадаємо, Kharkiv MeetDocs – міжнародний фестиваль документального кіно з прав людини. Він пройде з 29 вересня по 1 жовтня 2017 р. на декількох майданчиках. У програмі — авторські покази, прем'єри, майстер-класи, дискусії.

comments powered by HyperComments