У Харкові стартувала виставка старовинних вишиванок/ Фоторепортаж

Юлія Гуш  |  Субота, 4 листопада 2017, 09:02
На експлозії було представлено 60 автентичних вишиванок з приватної колекції Ірини Шегди.
У Харкові стартувала виставка старовинних вишиванок/ Фоторепортаж

Виставка «Старовинні вишиванки» стартувала в приміщенні Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва. На ній представлені автентичні українськи вишиванки з приватної колекції народної майстрині та члена Національної спілки народних майстрів України Ірини Шегди. На сьогодні вона налічує 60 сорочок, які відрізняються різноманіттям узорів та технік вишивки, кроїв, варіантів обробки рукавів, горловини та подолу.

«Людей зараз цікавить народне мистецтво – розповіла Ірина Шегда – і те, що є оберегом, особливо для українського народу… На все, що було тоді зроблено людськими руками, хочеться дивитися. Бо все це робилося як оберіг – для себе, для своєї родини. І, звичайно, з великою любов’ю. Тому все, що було виготовлене тоді, не містить жодного негативу. Тоді все це було дуже викоханим та випестленим. Все робилося вручну. Навіть полотно було вирощене своїми руками , з нього була зроблена тканина, вибілена, а потім – вишита. І все це людина робила для себе. Ви ж не зробите для себе щось погане? Коли я почала вдягати ці вишиванки, я відчула просто шалену енергетику».

«Краса вишиванки приваблює, – зазначила Олена Булаєнко , завідувачка відділу дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва, – адже це душа народу. Це такий елемент одягу, який певним чином уособлює українську тему. А можливо, це певний такий потяг до національної культури. І коли ми бачимо різноманітні візерунки на вишиванках, то ми бачимо образ, який є привабливим. Адже коли людина вдягає вишиванку, то в ній щось змінюється. Бо це є певний маркер».

Ірина Шегда переконана, що не кожну вишиту сорочку по праву можна назвати вишиванкою. Адже в традиційному народному вбранні кожен символ, колір та візерунок має власне глибоке значення. Що, в свою чеку, про сучасні варіації вишиванок сказати неможна. Майстриня навіть писала лист-звернення до Верховної ради, де пояснювала, що саме можна називати вишиванкою.

Далеко не всі люди мають автентичну вишиванку у власній шафі, проте на неї можна подивитися на експозиції. Виставка «Старовинні вишиванки» триватиме до 26 листопада.

comments powered by HyperComments