До етномузею просто неба «Українська слобода» додався новий реконструйований експонат

Вівторок, 7 листопада 2017, 10:04
Свого часу селяни відмовилися віддати його в аналогічний музей у Сковородинівці
До етномузею просто неба «Українська слобода» додався новий реконструйований експонат

Це справжня селянська хата кінця XIX - початку XX століття, - повідомляє «Справжня Варта».

«На ремонт та реконструкцію було виділено майже 200 тис. грн (50% коштів – обласний бюджет, 45% - сільська рада, 5% - місцева громада), - розповів голова Золочівської РДА Ігор Гурін. – Ремонтні роботи проходили у вересні - жовтні. Було посилено фундамент (металева стяжка), вставлено двері та вікна, укладено підлогу, утеплено стелю, побудовано піч, проведено інші внутрішні роботи».

За інформацією директора Писарівського етнографічного музею просто неба «Українська слобода» Леоніда Кобця, різні споруди музею з’явилися в Писарівці в різний час.

«Комора і корчма завжди знаходились на цьому місці, а інші споруди було привезено – вони й склали комплекс музею, який почав працювати в 2008 році. Наприклад, хату було привезено в Малижине на Золочівщину родиною селян із Мерчика у 1929 році. Потім у ній був дитячий садок та управління колгоспу, а вже потім її перевезли до нас, у Писарівку. Хату хотіли забрати в музей у Сковородинівку, але громада відстояла, щоб залишилася».

Наразі музей нараховує понад півтисячі експонатів, серед яких - рушник середини XIX сторіччя та вишиванки. Експонати збирали ентузіасти в Писарівці та сусідніх селах.  

Він відзначив, що розраховує на продовження ремонту в наступному році – реконструкції потребують будівлі корчми та комори.  

«Будемо розвивати зелений туризм - зробимо корчму, щоб відвідувачі могли скуштувати справжні українські страви. До нас приїжджають діти зі шкіл району та області, відвідують родини з Харкова та сусідніх областей. Усі охочі побачити аутентичне житло кінця позаминулого століття можуть приїздити до нас в музей», - запрошує відвідати «Українську слободу» Леонід Кобець.

Як раніше писала «Справжня Варта», до всеукраїнської мережі об'єктів зеленого туризму увійшли 37 садиб Харківської області.

Відповідні сертифікати та знаки «Українська гостинна садиба» власникам будинків вручили 1 лютого під час урочистої церемонії в ХОДА.

Категоризацію об’єктів зеленого туризму проводили в рамках програми «Українська гостинна садиба». На Харківщині цей процес здійснювало регіональне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, уточнили в обладміністрації.

Також на на Харківщині зелений турист загинув під трактором. Громадянин Німеччини потрапив під колеса трактора, коли той здійснював сільсько-господарчі роботи з дискової обробки поля у Дергачівському районі Харківської області.

Здійснюючи розворот, тракторист не помітив чоловіка, який лежав на відстані 10 метрів від краю поля та наїхав на нього. Тракторист навіть не зрозумів, що переїхав людину, і продовжив рух далі.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments