«Here I stand»: в Харкові розповіли про світлі та темні сторінки Реформації

Юлія Гуш  |  Вівторок, 14 листопада 2017, 10:23
Культурно-просвітницька виставка присвячена подіям та постатям, пов’язаним з історією реформації.
«Here I stand»: в Харкові розповіли про світлі та темні сторінки Реформації

Виставка «Here I stand – Мартін Лютер, Реформація та її наслідки» відкрилася в Художній галереї ім. Генріха Семирадського. Її відкриття відбулося в межах проведення Тижнів Німеччини в Харкові. Присвячена вставка 500-річчю Реформації. Події, яка, за словами організаторів, змогла вплинути не тільки на релігію, а й на інші сфери суспільного життя Європи.

«Дійсно, Реформація була історичною подією, яка мала значний вплив, – розповів Вольфґанґ Мьоссінґер, Генеральний консул Німеччини в Донецьку, – її наслідки були суперечливими. З одного боку, тези Мартіна Лютера розширили горизонти людей, завдяки чому вони почали більше керуватися власним розумом і менше знаходитись під владою упереджень. Завдяки їм кожен індивід міг сформувати власне ставлення до бога. Постійно зростаюча свідомість громадян була передумовою виникнення громадянського суспільства. Але з іншого боку, Реформація стала причиною війн. На жаль, вони тривають і по сьогоднішній день. Навіть якщо релігії чи конфесії часто бували лишень приводом для насилля».

Значна частина виставки присвячена тим змінам, які принесла з собою Реформація. Наприклад, на представлених там стендах можна почтити те, як трансформувались громадські та церковні інститути, як з‘являлися нові національні церкви, як раз за разом змінювалося становище жінок тощо. На виставці, окрім Лютера, представлені також інші постаті, чиє життя було пов’язане з Реформацією, а деякі історичні моменти були проілюстровані у вигляді коміксів.

До речі, на експозиції також можна побачити темні сторінки історії Реформації, як то міжрелігійні війни, конфлікти, переслідування та знищення іновірців. Не обійшли автори виставки й проблемні моменти в біографії самого Мартіна Лютера. Зокрема, там згадувалися його сповнені ненависті висловлювання в бік повсталих селян, євреїв, турків та анабаптистів.

«Ідея полягає в тому, що історію не можна сприймати виключно в позитивному світлі, без жодної критики, – зазначив Павло Шварц, пастор Лютеранської церкви, – тому тут є стенди, які мають стосунок до проблемних моментів в його навчанні та практиці. Вони мали появитися, щоб можна було зрозуміти те, що ми не вважаємо Лютера святим чи ідеальною людиною. Ми бачимо його досягнення, але ми бачимо і проблеми, які виникали».

Як повідомляла «Справжня варта», до цього в межах Тижнів Німеччини в Харкові відбулося відкриття муралу «Die offene Tur». Присвячений він був містам-побратимам – Харкову та Нюрнбергу, чиє співробітництво триває вже 27 років.

comments powered by HyperComments