У Харкові відбудеться кастинг для шоу «Шлях до Бродвею»

Середа, 22 листопада 2017, 17:32
Бродвей — мрія багатьох артистів, а бродвейські мюзикли — найкращі в жанрі. Небагатьом вдається потрапити до Нью-Йорку на місцеві постановки. Але цієї осені Бродвей приходить в Україну. Команда американських артистів і викладачів хореографії та вокалу оголошує набір співаків і танцюристів для спільного концертного та освітнього проекту «Шлях до Бродвею» (Broadway Bound). Фінальне шоу покажуть 14 та 15 грудня на великій сцені ХНАТОБу імені М. В. Лисенка в супроводі Великого симфонічного оркестру театру.
У Харкові відбудеться кастинг для шоу «Шлях до Бродвею»

Шоу “Шлях до Бродею” в Харкові стане найвищою точкою проекту, але перед цим він протягом двох тижнів пройде в ще двох містах Східної України: Дніпрі та Краматорську. У кожному з трьох міст відбудуться майстер-класи, кастинг і виступи. Проте якщо для дніпрян та краматорчан американські актори покажуть сучасне танцювальне шоу Speak Easy, то Харків стане єдиним містом, де буде створено виставу спільно з українськими артистами.

Гості з вашингтонської театральної Company E приїдуть до Харкова за ініціативою Посольства США в Україні як культурні дипломати, у рамках святкування 25-річчя дипломатичних відносин між Україною та США. Це музичний директор Кліфтон Брокінтон, співачка та викладачка Амікейла Гастон і чотири хореографи й танцюристи: Тара Комптон, Дайана Амальфітано, Філіп Бараойдан, Еббі Літхарт. Із ними приїде також голова та засновник Company E Пол Емерсон. Вони проведуть відбір танцівників і вокалістів, які вирішать спробувати свої сили у жанрі справжнього бродвейського мюзиклу. Українські й американські артисти підготують і покажуть двічі (14 та 15 грудня) харківській публіці шоу, яке складається з найкращих номерів із знаменитих бродвейських мюзиклів. На кастингу чекають артистів віком від 18 до 35 років. Усього кастингів буде два, тому і форми для реєстрації теж дві — для вокалістів і танцюристів окремо.

На кастинг запрошують аматорів і досвідчених професіоналів. Для тих, хто не знайомий із системою бродвейського кастингу, організатори радять подивитися фільми «Весь цей джаз» і «Кордебалет» — там цей процес висвітлено досить докладно. Вокалістам потрібно підготувати номер із мюзиклу та приходити на кастинг із власною «мінусовкою». Після відбору почнуться репетиції, котрі проходитимуть 10 днів. Результатом всієї роботи стане вистава «Шлях до Бродвею», яку покажуть у ХНАТОБі імені М. В. Лисенка 14 та 15 грудня в супроводі Великого симфонічного оркестру театру. Організатори сподіваються, що у Харкові на сцену вийдуть також представники Донецької та Дніпропетровської областей.

«Звичайно, менше ніж за 10 днів неможливо створити з нуля повноцінну постановку бродвейського рівня. Але це, у будь-якому випадку, дуже цікавий експеримент, — вважає директор ХНАТОБу імені М. В. Лисенка Олег Орищенко. — Така можливість попрацювати з американськими колегами нечасто буває в українських артистів, особливо молодих. Для них це буде безцінний досвід. А для деяких — нагода підтягти свою англійську. Ми, зі свого боку, надаємо нашу сцену і наш оркестр. Проте і музикантам, і артистам, які пройшли кастинг, доведеться багато й інтенсивно попрацювати на репетиціях — часу в них буде зовсім небагато».

Репетиції для вокалістів проводитиме Амікейла Гастон — співачка і викладачка вокалу, яка виявила себе у величезній кількості музичних жанрів — від джазу та бродвейського мюзиклу до індійських духовних піснеспівів. Гастон виступала як солістка у супроводі симфонічного оркестру, брала участь у театральних і музичних постановках, отримала вісім премій Washington Area Music Association Awards, двічі була визнана кращою жінкою-композитором Вашингтона, отримала премію мера Вашингтона в області інновацій у мистецтві, першу премію в номінації «Краща Композиція для World Music» від Державної ради мистецтв штату Меріленд.

За задумом організаторів, у проекті «Шлях до Бродвею» можуть брати участь танцюристи та вокалісти з різним рівнем підготовки — проект орієнтований, перш за все, на навчання, культурну дипломатію, взаємне збагачення культур. Ті, хто не пройде кастинг або просто не зможе взяти участь у репетиційному марафоні (10 репетицій по 7 годин), як, втім, і ті, хто пройде відбір, зможуть побачити, як працюють на Бродвеї. Американські артисти проведуть два майстер-класи — «Сучасний американський танець у стилі Бродвею» та «Сучасний американський вокал у стилі Бродвею». Перший, танцювальний, проведуть Дайана Амальфітано, Філіп Бараойдан, Еббі Літхарт. Вокальний — Амікейла Гастон.

Для Посольства США цей проект — особлива подія. Раніше схожі проекти з великим успіхом проходили на Кубі, в Уругваї, Росії, Туркменістані й Азербайджані. У рік 25-ліття встановлення дипломатичних відносин України та США він пройде в нашій країні як частина програми американської культурної дипломатії від посольства США.

Ця програма працює по всьому світу — американські артисти дають безкоштовні концерти, проводять навчання, знайомлять людей у різних країнах із американською культурою. Одним із її стовпів вважається Бродвей — місце створення найкращих у світі мюзиклів.

«Це не просто вечір американської культури. «Шлях до Бродвею» — це справжня подорож, під час якої нам належить культурно збагачуватися, співпрацювати, навчатися та вшановувати мистецтво. Двотижнева програма проекту залучає десятки, а часто й сотні місцевих артистів, які дізнаються не тільки як працюють на Бродвеї, але що таке Бродвей, і чому він саме такий», — пояснює керівник та співзасновник Company E Пол Емерсон.

«Ми раді повернутися до Харкова з американською культурною дипломатією після півторарічної перерви, — розповів аташе з питань культури Посольства США в Україні Шон Охара.. — Тоді були соул і кантрі, тепер — мюзикл. Минулого разу ми привозили дивовижних музикантів, цього разу до музики додасться танець. Але головне завдання проекту — не виступати перед глядачами, а познайомити своїх українських колег із американською культурою, з Бродвеєм. Якби я хоч трохи вмів танцювати, я б абсолютно точно прийшов на цей кастинг. Навіть якщо не пройдеш відбір, хоча б відчуєш трохи — як там на Бродвеї все влаштовано».

comments powered by HyperComments