Харків’янам за допомогою фото розповіли про історію двох війн

Понеділок, 11 грудня 2017, 12:10
В Харкові пройшла фотовиставка «Два століття – одна війна», приурочена до 75-ї річниці створення УПА.
Харків’янам за допомогою фото розповіли про історію двох війн

Виставка «Два століття – одна війна» в межах свого всеукраїнського туру завітала і до Харкова. На ній можна було побачити стенди, де поєднуються світлини з часів УПА та сучасні фотографії, зроблені під час бойових дій на Донбасі. Організатори стверджують, що в цьому році даний проект стане найбільшим циклом культурно-просвітницьких заходів патріотичного спрямування. Адже в його межах в кожному місті разом з презентацією фотовиставки проходитимуть обговорення подій та паралелей між двома війнами.

«Ідея цієї виставки полягає в тому, щоб донести та показати справжню історію, невикривлену, якою вона була в минулому столітті, – розповів Іван Броцюнь, керівник кампанії «Два століття – одна війна», – про бійців Української повстанської армії. Відповідно, сам проект приурочений до 75-ї річниці УПА. Також були проведені паралелі з сучасними військовими. Звідти і назва виставки. Бо коли ми провели ці паралелі, ми побачили, що ворог один і той самий. Просто трохи змінилися часи і методи боротьби. Але в основному все так само».

За його словами, на стендах можна побачити фото, які свого часу містилися в архівах НКВС та КГБ. Крім того, світлини були надані й СБУ та Центром дослідження визвольного руху. Щодо сучасної складової виставки, то там були використані фотографії військових фотокореспондентів Макса Левіна та Маркіяна Лисейка. Крім того, в організації проекту брали участь фахівці з Центру дослідження визвольного руху та історики-волонтери. Вони не тільки надали необхідні матеріали, а й допомогли написати до них описи.

Виставка «Два століття – одна війна» вже об’їхала Західну та Північну Україну, була в Києві та Одесі. Загалом, дана кампанія триватиме 4 місяці, а з проектом мають ознайомитися мешканці 27 міст країни.

comments powered by HyperComments