Харківські, одеські та київські художники працюватимуть у Польщі

Понеділок, 11 грудня 2017, 17:11
Фундація - цілорічна резиденція для художників, що займаються сучасним мистецтвом, організована Фондом Союзу поляків м.Києва.
Харківські, одеські та київські художники працюватимуть у Польщі

В рамках проекту, учасники мають можливість 8-12 днів жити і працювати в польському містечку Клементовіце поблизу Любліна на базі Комплексу шкіл агробізнесу ім. М. Ратая . Проект резиденцій включає в себе кілька окремих заїздів художників з різних міст України: Харкова, Дніпра, Одеси і Львова. У 2017 році партнерами Фундації стали Харківська муніципальна галерея, галерея Артсвіт (Дніпро) і галерея Чайка (Одеса).

Вже відбувся перший етап резиденції в межах якого дві художниці – Анастасія Петрова з Одеси та Ольга Бабак з Харкова мали нагоду попрацювати в Польщі.

Другий етап почнеться 10 грудня. В його рамках в резиденції побувають художники Максим Фіногеев (Одеса) і Анастасія Тимошенко (Київ).

Мета резиденції - змінити ставлення до українців і українського мистецтва в світі загалом, і в Польщі зокрема. Для європейця українець і Україна - поняття, не пов'язані з сучасним мистецтвом, далекі не тільки від художнього, а й від культурного світу. Для створення бренду молодого сучасного українського мистецтва і його популяризації і створена резиденція Фундація. Крім того, важливим завданням резиденції є створення образу культурного і різнобічного українця як такого, а один із її напрямів - уявити сучасне мистецтво України в європейському контексті.

Також важливим аспектом резиденції є те, що майданчиком для її проведення є саме школа. Це є нагодою попрацювати з дітьми, які мають досвід життя як в Україні, так і в Польщі, що може розширити погляди та розкрити нові точки зору.

В рамках Фундації організатори співпрацюють з арт-центрами та галереями. Інституції-партнери займаються відбором авторів для резиденції зі свого пулу художників, що допомагає розширити список учасників і зрозуміти художній контекст кожного міста України.

Перша Фундація почалася в жовтні 2017 року і триватиме до серпня 2018. Кожен з художників може вибрати час заїзду з перерахованих дат протягом року, а останній місяць резиденції буде присвячений «кураторському заїзду», під час якого 10 обраних кураторами художників будуть працювати над створенням своїх робіт. Резиденція завершиться виставкою, в якій візьмуть участь всі художники, які працювали в Фундації протягом року.

Кураторами резиденції виступає група VIDSOTOK (Антон Ткаченко і Настя Хлестова). Тема першої Фундації - «Будинок в тисячу поверхів. Погляд спостерігача ».

З концепції проекту:

«Будинок в тисячу поверхів» - фантастичний роман-антиутопія чеського письменника Яна Вайсса, який вперше був виданий в 1929 році. Книга стала спробою поглянути на суспільство того часу зі сторони стороннього спостерігача. По суті, "погляд зі сторони" і є головним героєм книги. Він розвивається, змінюється і є тією силою, що двине сюжет.

Саме завдяки можливості подивитися на речі з позиції відстороненого спостерігача робить світ книги Вайсса настільки схожим на світ мистецтва.

 Якщо розглядати мистецтво в цілому, то в усі часи художники займалися двома речами: спочатку спостерігали, а потім рефлексували. Звичайно, в різні епохи об'єктами спостереження ставали різні речі: природа, людина, суспільство, саме мистецтво. Ми пропонуємо художникам подібно герою книги, потрапити в простір, штучно закритий  від світу, стати простим спостерігачам і поміркувати на тему погляду з боку.

comments powered by HyperComments