Українські художники Bob Basset і Гамлет підкорюють Перу

Понеділок, 19 лютого 2018, 12:32
Співзасновник арт-студії Bob Basset Сергій Петров та вуличний художник Гамлет Зіньковський 10-19 лютого взяли участь у виставці в Лімі.
Українські художники Bob Basset і Гамлет підкорюють Перу

Українці прибули до столиці Перу на запрошення місцевого художника Конрада Флореса — разом із ним та з Андреа Барреда вони провели виставку «NEGRO» в арт-центрі Monumental Callao. Сергій Петров експонував 6 своїх масок, Гамлет привіз 23 малюнки, перуанці представили по три свої картини. Крім цього, українці взяли участь у фотопроекті на вулицях міста й обговорюють проведення ще однієї виставки в іншому районі Ліми.

Це — не перший спільний проект Bob Basset і Гамлета. З 2016 року вони вже показували свою відеоколаборацію Secret Room у Парижі на фестивалі ADDICTION A L'ŒUVRE. Це також не перша закордонна виставка для обох митців. Роботи Bob Basset демонструвалися в Лондоні, Парижі, Нью-Йорку, Сеулі, Пекіні. Гамлет у 2013 році репрезентував Україну на Венеційській бієнале, виставлявся в Ротенбурзі, Нюрнберзі, у Парижі, Батумі, Клайпеді, Лондоні, Відні, Граці, Варшаві, Познані. А ось співпраця перуанських та українських художників — надзвичайно рідкісне явище. Сергій Петров розповідає, що познайомився з Конрадом Флоресом випадково — побачив у Facebook картину перуанця, на якій персонаж був у масці Bob Basset. Цю маску арт-студія зробила для учасника Slipknot Сіда Вілсона.

«Мені сподобалася картина, я почав дізнаватися, хто автор. Допомогли підписники в Facebook, — згадує Сергій Петров. — Познайомилися, поговорили. Виявилося, Конрад — шанувальник Slipknot, а ми до цього моменту вже три роки робили маски для їхнього учасника Сіда Вілсона. Наші смаки, звісно, збігалися. Пізніше Сід Вілсон був із концертом у Лімі, вони зустрічалися з Конрадом. Потім я подарував Конраду дві маски, й одна з них схожа на ту, що я робив для Сіда. Конрад розписав їх у своєму стилі, так що тепер вони — унікальний приклад українсько-перуанського мистецтва. А малюнок, завдяки якому ми познайомилися, Конрад подарував мені потім на день народження».

Ці дві маски також стали частиною виставки в Лімі. Центр Monumental Callao, який прийняв у себе експозиції, сам по собі є унікальним проектом — він з'явився в одному з найбідніших та неблагополучних районів міста, ставши експериментом із перетворення місцевості за допомогою мистецтва. Тут виставляються, працюють і живуть перуанські художники, а місцеві вулиці вкриті графіті, що стали визначною пам'яткою Ліми.

«Наприклад, тут живе і працює, не повірите, колишній канібал, який тепер пише картини, сповнені політичного протесту, — розповідає Сергій Петров. — Вважати, що Перу — окраїна світу, абсолютно невірно. Мистецтво тут самобутнє, але за рівнем мало відрізняється від того, що я бачив у Європі. Хоча індіанські мотиви, звичайно, додають унікального колориту».

Разом із місцевим художником Сальсою українці вирішили створити фотопроект «Карнавале». Як пояснює Гамлет Зіньковський, «карнавале» — це лютневі щотижневі масові сутички «стінка на стінку», в якій бере участь місцеве чоловіче населення.

«Це було дуже яскраве видовище. Його учасники щонеділі збираються, щоб відлупцювати один одного шкарпетками, всередині яких заховані камені, — пояснює Гамлет. — Ми зробимо серію фотографій із масками Bob Basset на цих вулицях, із цими пацанами в ролі моделей».

Гамлет вважає район Кальяо, де відбувається виставка українців, неймовірною ілюстрацією того, як культура може змінювати людей: «Район, що складається з бідних нетрів, увесь розмальований графіті. А посеред нього стоїть п'ятиповерховий центр галерей та художніх майстерень. І місцеве населення приходить сюди на виставки та покази, дітлахи дивляться кіно в місцевому залі. Іншими словами, уявіть, що всю мистецьку тусовку вашого міста з усіма арт-студіями та експозиційними залами перенесли до депресивного спального району, а всі будинки там розмалювали художники. Звичайно, це б змінило життя людей навколо».

Сам художник привіз до Ліми 23 роботи із серії малюнків «Black». Гамлет створив їх у січні-лютому 2018 року, і виставка в Перу стала їхньою першою публічною демонстрацією. Художник планує завершити серію по поверненню додому.

Після перуанської експедиції українці хочуть запросити Конрада Флореса до себе — показати його роботи українській публіці. «Я думаю, це буде дуже цікавий досвід і для нього, і для нас, — упевнений Сергій Петров. — Мене Ліма вразила — поруч із нетрями стоять п'ятизірковий готель, піраміда, якій 1500 років, і найкращий парк, що я бачив у своєму житті. Сподіваюся, Україна вразить Конрада. Пірамід у нас немає, проте художники — є».

Поки ж найближчою можливістю побачити роботи Bob Basset та Гамлета в одному просторі в Україні залишається їхня спільна тритижнева виставка «Предмет», яка відкриється в рідному для обох художників Харкові, в Центрі сучасного мистецтва «ЕрміловЦентр» 20 червня.

comments powered by HyperComments