У Харкові презентували дебютний кліп Жадана «Де твоя лінія?»

Юлія Гуш  |  Четвер, 8 березня 2018, 16:22
Нещодавно в місті відбулася презентація музичного проекту «Лінія Маннергейма», в межах якого був створений кліп на пісню «Де твоя лінія?».
У Харкові презентували дебютний кліп Жадана «Де твоя лінія?»

Міні-альбом під назвою «Де твоя лінія?» побачив світ минулого тижня. Щодо однойменного кліпу, то у його створенні брали участь Сергій Жадан, Олег Каданов та Євген Турчинов. За словами Жадана, автори даного відео хотіли створити проект, який мав би нести певний соціальний контекст.

«Це не просто відеоробота, – підкреслив він, – це відеоробота, в яку ми намагалися вкласти якусь нашу філософію, наше розуміння того, що ми робимо, з ким ми спілкуємося і як ми позиціонуємо один одного у своїй країні… І кілька місяців тому з’явилася ідея зробити якісь кліп про ті питання, які виходять суто поза межі музики, поза межі естетики. Вони стосуються нашого повсякденного вибору. Ми знімали цю роботу в Станиці Луганській та Щасті. Власне там, де проходить лінія розмежування. Безпосередньо на лінії фронту. Для нас це дуже важливий рубіж. Не скільки політичний, не скільки ідеологічний, а скільки життєвий».

Сергій Жадан зазначив, що їх кліп завершується видом на місто Щастя, а конкретно – на місцеву ТЕС та долину Сіверського Дінця. На даний момент ту територію контролюють сепаратисти. Жадан висловив сподівання повернутися туди знову. Коли війна завершиться, а ті території будуть звільнені. За його словами, йому було б особливо приємно знову побачити український прапор на над Луганською ОДА.

Він також згадав про тенденцію бачити політичні мотиви в роботі музикантів, яка стала особливо помітною у світлі нинішніх подій. За словами Жадана, автори проекту також поза політикою, вони не вступали до жодних партій. Але він зазначив, що це слово нині має широке значення. «Політикою» може бути що завгодно.

«Поїхати в Щастя та дати концерт – це політика, – розповів Сергій Жадан, – не поїхати туди – це теж політика. Це також політична позиція. Кожен обирає свою позицію. Комусь вистачає совісті називати це політикою, а комусь не вистачає. І це моя політика, це моя позиція».

comments powered by HyperComments