Харків‘янам покажуть нову інтерпретацію відомого роману Джорджа Орвелла

Понеділок, 12 березня 2018, 15:06
15 березня на сцені Арт-заводу «МЕХАНІКА» пройде відкрита вистава «1984», створена за мотивами одного з найбільш значимих антиутопічних творів минулого століття.
Харків‘янам покажуть нову інтерпретацію відомого роману Джорджа Орвелла

Спектакль «1984» – це восьмиактна імпровізація, створена сумісними зусиллями театрів «Вирій» і «Віла». В його основу ліг однойменний роман Джорджа Орвелла. За словами Ігоря Магди, режисера театру «Вірiй», під час спектаклю глядачі стануть певною мірою учасниками творчого процесу, а сам майданчик буде єдиним і для акторів, і для глядачів.

Щодо музичного оформлення, то тут композитор Володимир Богатирьов обіцяє живу музику. Він згадував, що під час написання музичних композицій для постановки у нього не було жодного готового сценарію – сама лишень концепція спектаклю. Але Богатирьов зазначив, що глядачі гарантовано почують скрипку, контрабас, а також – різного роду шуми, які доповнюватимуть дійство на сцені.

В спектаклі будуть брати участь як професійні актори, так і аматори, які є представниками інших творчих професій. Це передусім люди, яких свого часу надихнув даний проект.

«Проект «1984 – це, я думаю, виклик для кожного актора, – розповіла Юлія Солодова, акторка, – адже весь репетиційний процес буде тривати всього годину перед спектаклем. І жодний актор не знає на 100% своєї задачі, того, що він буде робити під час спектаклю. Але це не означає, що немає жодної підготовки».

За її словами, під час спектаклю значне місце матиме імпровізація акторів. А щодо сценарію, то тут сюжет роману «1984» був переосмислений авторами постановки. За словами Ігоря Магди, у нього, як і в багатьох інших читачів, викликав внутрішній спротив той факт, що головні герої Орвелла зламалися.   

«З часом люди ( і я також) приходять до думки, що конкретно в межах орвеллського роману іншого результату і бути не може, – розповів він, – бо, по факту, у цих людей не було любові. Була певна потреба втекти від того, у чому вони знаходились. І вони шукали цього один в одному. Якщо б там дійсно була любов, то я сумніваюсь, що сталося би так, як написав Орвелл».

Під час спектаклю глядачі зможуть ознайомитися з історіями восьми пар, які потратили в таке ж скрутне становище, що й герої «1984». Проте вони залишаються вірними собі і можуть протистояти власному середовищу.

Вистава пройде 15 березня на сцені Арт-заводу «МЕХАНІКА». Вхід вільний. Наступний спектакль запланований на травень цього ж року.

comments powered by HyperComments