Як бути художником в Україні? - у Харкові продовжується Освітня програма SWAP:UK/ UKRAINE

Вівторок, 13 березня 2018, 12:58
13 березня о 17.00 відбудеться лекція/artisttalk «Як бути художником в Україні?» від Поліни Карпової, Марії Куліковської та Вови Воротньова, художниками, що перебували на резиденцїї у Великій Британії за програмою мистецьких резиденцій Британської Ради SWAP: UK/Ukraine.
Як бути художником в Україні? - у Харкові продовжується Освітня програма SWAP:UK/ UKRAINE

Місце проведення — HudpromLoft (вул. Мистецтв, 8, Харківська державна академія дизайну та мистецтв).

Поліна Карпова (нар. 1992, Харків) — харківська мисткиня, що працює з фотографією. Випускниця Харківської державної академії дизайну та мистецтв 2013 року зі ступенем магістра історії мистецтва. Карпова продовжує традицію славнозвісної Харківської школи фотографії, одне з концептуальних правил якої — іронічний погляд на оточення. Вона займається фотографією з 2009 року, зосереджуючи увагу на дослідженні унікальної людської краси та взаємодії з індустріальними міськими пейзажами.

Марія Куликовська (нар. 1988, Керч) — мисткиня, архітекторка, акціоністка та кураторка. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва й архітектури в Києві (магістр архітектури, 2013) та Королівський інститут мистецтв Стокгольма (2016). У своїх напружених перформансах Куликовська досліджує не лише обмеження та слабкість власного тіла, але й жіноче тіло в публічному просторі. На її практику також впливає політична ситуація в Україні — вона звертається до питань конфлікту з Росією, анексії її рідного Криму та проблем переселенців.

Вова Воротньов (нар. 1979, Червоноград) — митець, що живе і працює в Києві. Його бекграунд — субкультура графіті та навчання на філософському факультеті Національного університету “Києво-Могилянська Академія”. Воротньов працює з фотографією, інсталяцією, публічним мистецтвом, перформансом та ін. До його широкого кола зацікавлень належать як проблеми ідентичності в сучасній Україні, декомунізаційні процеси, (не)функціонування радянського публічного простору, так і, наприклад, фланерство й психогеографічні практики та реактуалізація локальних краєзнавчих музеїв у сучасному контексті.

SWAP:UK/Ukraine — щорічна программа резиденцій Британської Ради в Україні для художників та кураторів. Програма реалізується у співпраці з Ліверпульською бієнале, наймасштабнішим фестивалем сучасного мистецтва у Сполученому Королівстві, та найбільш інноваційними й експериментальними мистецькими інституціями в Україні.

З моменту запуску програми у 2016 році було підтримано 20 резиденцій (18 для художників і 2 для кураторів) у Ліверпулі, Києві, Харкові, Музичах, Ужгороді та на півострові Бірючий в Азовському морі. SWAP має на меті поєднати художників з обох країн та підтримувати їхній розвиток у міжнародному середовищі. Також программа надає художникам час на дослідження, рефлексію й вивчення мистецьких традицій Великої Британії та України.

Партнер фінальної виставки мистецьких резиденцій SWAP: UK/UKRAINE — ЦСМ ЄрміловЦентр (Харків). Партнер освітньої програми виставки — Харківська муніципальна галерея.

Кураторська команда фінальної виставки — Олена Касперович (ЄрміловЦентр), Ілля Заболотний (Британська Рада). Куратор освітньої програми виставки – Анастасія  Хлестова (Харківська муніципальна галерея).

Переглянути повний розклад освітньої програми можна на "Справжній Варті". 

comments powered by HyperComments